Spring naar de content

AGOVV failliet: Waar bleef die inzamelingsactie?

“Surrealistische setting in Zutphen. Zes journalisten, twee fotografen, nul AGOVV’ers,” twitterde AD-journalist Sjoerd Mossou vandaag vanaf de rechtzaak die het lot van de Apeldoornse Jupiler League-club bezegelde. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Kennelijk kan het de lokale supporter weinig schelen dat de club in z’n voortbestaan wordt bedreigd. En zo kon het gebeuren dat na Haarlem en RBC, AGOVV de derde club in nog geen drie jaar tijd is die z’n proflicentie moet inleveren. Waar gaat het mis?

Tegenover Voetbal International wijt commercieel manager Henk Timmer de teloorgang aan het imagoprobleem van de club. “Met een achterland van 200.000 mensen slaagden ze er niet eens in één procent in het stadion te krijgen. De club leeft gewoon niet in de omgeving.” En dat terwijl een trouwe supportersschare toch echt het verschil kan maken.

Veendam
BV Veendam bijvoorbeeld werd begin 2010 nog van een welhaast zekere ondergang gered. Dat gebeurde met geld van enkele grote geldschieters. Toch had ook de trouwe aanhang een stevig aandeel in de reddingsactie. In allerijl werd een inzamelingsactie op touw gezet die in enkele dagen al €35.000 opleverde. En ook vorig jaar werd nog met een crowdfundingproject geld opgehaald.

Ook in Waalwijk kreeg RKC de hulp van een groep trouwe supporters. In 2009 dreigde een faillissement, maar een grootschalige inzamelingsactie van de stichting ‘Steun RKC’ hield de club samen met suikeroom Ben Mandemakers in leven.

Schuld van de gemeente
Zoals Henk Timmer al betreurde viel er voor de vier ton schuldenlast van AGOVV geen redding meer te vinden bij de supporters. In plaats van de schouders eronder te zetten en leggen ze de schuld voornamelijk bij de gemeente, die de club geen eerlijke kans heeft willen geven. Er is weliswaar een inzamelingsactie geweest, maar als het grootst te melden wapenfeit de bijdrage van 5.000,- euro van het eigen bestuur is geweest spreekt dat boekdelen. Laat staan de afwezigheid bij de uitspraak waar het voortbestaan van jouw cluppie van afhangt.

Een trouwe achterban is trouwens niet in alle gevallen de sleutel tot financiële redding. HFC Haarlem was door een gat van 1,8 miljoen zelfs door de stichting Hart voor Haarlem, met oud-spelers Arthur Numan, Gregory van der Wiel en Ruud Gullit, niet meer voor een faillissement te behoeden.

Voor AGOVV is het overigens nog niet te laat. Het faillissement kan nog worden aangevochten als een investeerder het geld op tafel legt en de gemeente medewerking verleent. Mocht het zover komen blijft de vraag staan waarom je een club zonder achterban in stand wil houden.