Spring naar de content

U gooit de helft van uw eten weg

Schokkend onderzoek van het Britse Institution of Mechanical Engineers (IME) vandaag. De helft van het in de wereld geproduceerde voedsel verdwijnt linea recta weer in de prullenbak. En dat terwijl er in grote delen van de wereld nog steeds grote schaarste heerst. Waar gaat dat voedsel eigenlijk heen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Het zijn indrukwekkende cijfers die in het rapport ‘Global Food; Waste Not, Want Not‘ staan: elke dag gooien we met z’n allen zo’n zes miljoen ton per dag weg. Hoe kan dat? Het IME wijst op de overdreven strenge regelgeving en de marketing. Die zou het beeld van wat de consument acceptabel voedsel vindt flink overhoop hebben gegooid.

Kromme wortels
Ga maar even zelf na. Zouden deze wortels nu echt zo veel minder lekker zijn dan de brave wortels uit de supermarkt die stuk voor stuk langs een liniaal te leggen zijn? En is dat tijgerbrood echt maar drie dagen houdbaar, of nopen strenge regelgeving en de angst voor boze klanten de winkelier hiertoe? Bovendien: is die drie halen, twee betalen actie niet net wat te veel voor het hele gezin?

Voedsel maar klein deel van het budget
Volgens het IME-rapport is één van de redenen dat de consument zo laks omgaat met voedsel het feit dat het maar zo’n klein deel van onze gemiddelde uitgaven behelst. In het Verenigd Koninkrijk geeft een gemiddeld gezin bijvoorbeeld maar 11% van zijn budget uit aan eten, terwijl in bijvoorbeeld Kenia dit percentage drie maal zo hoog ligt.

Het kleine percentage wat we maandelijks spenderen gaat naar kiloknallers en welgevormde wortelen. Als het niet op de composthoop terechtkomt, dan is het wel in die extra groep obesitas-patiënten. Misschien is een vettaks om meerdere redenen niet eens zo’n slecht idee.

Onderwerpen