Spring naar de content

Oppassen nu op de beurs, de suckers rally loopt op zijn einde

De discussie over de fiscal cliff gaf eind vorig jaar even een hickup maar na het bereiken van een akkoord(je) stegen de beurzen weer flink door. De AEX deed het vorig jaar al heel aardig en maakte bijna het verlies over 2011 goed. Dat geeft al aan – bijna een verlies goed maken – hoe relatief het allemaal is. Sinds een top op 701 in 2000 ligt de AEX er armoedig bij. De beurs, de AEX, heeft sindsdien de helft van zijn waarde verloren. De afgelopen vijf jaar hebben we een dieptepunt op 194 meegemaakt en een herstel tot 374 maar dat was al weer in 2011.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Na het akkoord over de fiscal cliff kwam er een golf nieuw geld naar de beurzen, vooral in de Verenigde Staten. Wie naar de beleggers erachter kijkt weet dat hij zich ernstig zorgen moet maken: het zijn met name de particuliere beleggers. En dat doet denken aan die anekdote van een grote Amerikaanse belegger, al weer heel lang geleden, die ogenblikkelijk zijn hele portefeuille liquideerde toen hij hoorde hoe zijn taxichauffeur – niet wetende wie hij was – adviseerde in aandelen te gaan. Dat deed hij zelf ook.

Zeer speculatief
In vaktermen heet zo’n laatste eruptie van beleggersvertrouwen een suckers rally. De beurzen persen er nog een sprintje uit en wie alert is kan er zeker aan verdienen als hij zich maar realiseert dat het zeer speculatief is. Analisten worden in toenemende mate positief, het regent upgrades. ABN AMRO en SNS zien aandelen in 2013 helemaal zitten. Is dat onzin? Niet noodzakelijkerwijze maar dit is niet het moment. Wie een paar jaar geleden op de bodem (194 voor de AEX) durfde in te stappen en op de top (374) weer uitstapte, heeft een mooie tijd gehad – zeker als hij belegde met hefboomproducten. Jammer genoeg doen de meeste particuliere beleggers het precies andersom.

Fear and Greed Index
Er is een objectieve graadmeter die signaleert wanneer een top of een bodem aanstaande is, de zogenaamde Fear and Greed Index. Hoewel de naam frivool is, is hij wel degelijk gebaseerd op goede onderliggende informatie zoals de verhouding Call- en Putopties.

Op 24 december j.l, met de angst voor de fiscall cliff, raakte de index een laatste dieptepunt. Dat had voor u het signaal moeten zijn om in elk geval even in te stappen want ook een zeer lage stand is een indicatie dat er een ommezwaai gaat komen: omhoog.

Nu staat de index op 84, 100 is het maximum maar is nog nooit bereikt. Het kan nog een puntje of tien hoger maar dan komt onvermijdelijk een klap omlaag.

U vindt de index hier, scroll door naar de onderkant van die pagina waar u de grafiek over het afgelopen jaar ziet. Dan ziet u dat er, telkens als we tussen de 85 en 95 belanden, een zeer forse daling volgt. Leg ‘m maar eens naast de grafiek van de AEX: de Fear and Greed Index loopt op de draaipunten vooruit. Dat geeft u de tijd om maatregelen te nemen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook.

Onderwerpen