Spring naar de content

Obama doet mee aan verkiezingen in Kenia

What’s in a name. De halfbroer van de Amerikaanse president Barack Obama, Malik, doet een gooi naar het gouverneurschap van Siaya, Kenia. Van je familie moet je het hebben. Uiteraard zal Barack hem die positie niet op een presenteerblaadje kunnen aanreiken, maar dankzij die beroemde achternaam heeft Malik natuurlijk wel een streepje voor.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Simone Olsthoorn

Obama’s broer heeft echter de pech dat zijn voornaamste tegenstander in de strijd om het gouverneurschap ook niet vies is van een beetje vriendjespolitiek. Dat is namelijk Oburu Odinga, de broer van de huidige Keniaanse president, Raila Odinga.

Change
Malik Obama, de oudste halfbroer van Barack hope-and-change Obama, wil niet alleen zijn verwantschap met de Amerikaanse president gebruiken om zaken als werkloosheid en armoede aan te pakken, maar ook diens retoriek: “I will change this if elected”.

Rellen
In maart zijn er weer verkiezingen in Kenia, en gegeven de enorme rellen die in 2007 uitbraken, maakt de internationale gemeenschap zich nu al grote zorgen. Aan de verkiezingen doen ook onafhankelijke kandidaten mee, die niet aan een partij verbonden zijn. Malik Obama is zo’n onafhankelijke kandidaat en het zal niet makkelijk worden om als winnaar uit de bus te komen.

De grootste problemen waar hij naar eigen zeggen mee kampt, zijn enerzijds zijn geringe financiële middelen en anderzijds het feit dat het een nieuw concept is om onafhankelijke kandidaten mee te laten doen. Een concept dat bij de meerderheid van de kiezers niet bekend is. Zijn achternaam kan daarom het verschil maken.

Traditie
Met zijn poging door zijn achternaam te gebruiken hogerop te komen, staat Malik Obama in een lange traditie. Leden van bekende families maakten niet alleen gebruik van hun naam, ze werden vaak ook actief door hun vader of andere vooraanstaande verwanten bevoordeeld.

Vooral de pauzen uit de middeleeuwen en renaissance waren notoire voortrekkers. Paus Paulus V benoemde bijvoorbeeld zijn neef Scipione Borghese tot kardinaal. Weliswaar een onsterfelijk geworden kardinaal, want hij was het die enkele wijngaarden in het centrum van Rome heeft laten omtoveren tot het wonderschone park Villa Borghese, nog steeds een toeristische attractie van formaat. Met een pauselijk decreet werd in 1692 het nepotisme van kerkelijke gezagsdragers weliswaar beperkt, maar de bul was geen onverdeeld succes.

Niet alleen de hoge heren in Vaticaanstad maakten zich schuldig aan vriendjespolitiek. Zoals al besloten in de term, is de politiek een zekere vorm van nepotisme ook niet vreemd. Want zitten Raül Castro en Joseph Kabila op hun plek dankzij hun onafhankelijk beoordeelde politieke talent? Daarnaast is niet alleen Obama een handige achternaam voor een politieke carrière, maar wat dacht u van Kennedy, of Bush? Maar ook de showbizz weet er wel raad mee, denk maar aan de Römers, Lutzen, Kraaykampen, Krabbés, zusjes Schuurmans en de familie De Mol, om er maar een paar te noemen. Ook al is hier niet direct sprake van nepotisme, het hebben van een bekende achternaam ka neen gewenste loopbaan wel degelijk in positieve zin beïnvloeden.

Nepotisme heeft overigens als voordeel dat belangrijke tradities erdoor bewaard blijven.