Spring naar de content

Droomvlucht niet meer in de lucht

De Dreamliner. Het klinkt als een fictief voertuig uit een door alle plotwendingen lastig te volgen serie à la Lost. Een vliegtuig waar je instapt om er vervolgens nooit meer uit te komen. Een voertuig dat zich in een eigen dimensie begeeft, waaruit alleen de drie knapste hoofdrolspelers en het kind met de hond kunnen ontsnappen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Simone Olsthoorn

Niets is echter minder waar. De Dreamliner 787 is het waargebeurde paradepaardje van de gerespecteerde vliegtuigenbouwer Boeing. Lichter, milieuvriendelijker en comfortabeler. En mag een degelijk bedrijf als Boeing niet dromen? Mogen ze hun reizigers geen droomvlucht bieden?

Samengeknepen billen
Uiteraard. Maar veiligheid zou natuurlijk boven alles moeten gaan, dus vóór luxe en technische snufjes. Dat geldt voor auto’s, treinen én voor vliegtuigen. En al is vliegen de veiligste manier van vervoer, veel mensen blijven het angstiger vinden dan welk transportmiddel ook. Met samengeknepen billen en witte knokkels van het knijpen in de armleuningen, stijgen ze op en dalen ze weer. Wanneer de wielen de grond raken, met een zachte plof, gaat een bijna collectieve zucht van opluchting door de cabine, soms resulterend in een applaus. Maar de echte bangeriken onder ons weten dat de barre tocht dan nog niet afgelopen is. Ook op het soms ellenlange stuk taxiën naar de gate kunnen ongelukken gebeuren, weet de doemdenker, terwijl hij de medereizigers meewarig met een beverige glimlach toeknikt.

Airbus niet ontevreden
De Dreamliner is inmiddels door alle landen waar hij vloog aan de grond gezet. In afwachting van, opnieuw, inspecties van het voertuig. Airbus, de enige concurrent, lacht ondertussen in zijn vuistje, en neuriet heimelijk.

Onderwerpen