Spring naar de content

Wilders durft kritiek op monarchie niet aan na abdicatie Beatrix

Opmerkelijk lieve woorden voor de aftredende koningin Beatrix kwamen uit de hoek van haar grootste criticasters. Emile Roemer, Alexander Pechtold en ja, zelfs PVV-leider Geert Wilders was lief voor de vorstin. Deze politici hebben in het verleden behoorlijke kritiek geuit op de niet-democratisch verkregen invloed van de koningin in de regering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Was dit dus niet een uitstekende gelegenheid om de monarchie weer eens onder vuur te nemen? De ‘nieuwe generatie’, koning Willem-Alexander zou zijn ambt immers best wat anders kunnen invullen. Wellicht was dit een kans om een verdere inperking van de koninklijke familie op de politieke besluitvorming af te dwingen.

Het antwoord is duidelijk: nee. Hoewel de genoemde partijen en met name de PVV van Geert Wilders in het verleden fel van leer trokken tegen de monarchie, was dit niet het moment. Een puur zakelijke afweging dus.

Abstract
De monarchie in de Tweede Kamer aanvallen is tamelijk abstract. En onderbouwd met argumenten is het bovendien best een aansprekend verhaal. Dat je iets tegen de monarchie hebt is nog tot daar aan toe, maar Beatrix publiekelijk aanpakken blijkt toch taboe. Als het puntje bij het paaltje komt is de vorstin veel te populair. Het volk zou er schande van spreken. Kiezers zouden weglopen (uit de peilingen dan, zeer belangrijk voor de nieuwe generatie politici), zelfs de monarchiekritische PVV-stemmers.

De onderbuik spreekt
Ergo, de angst om kiezers te verliezen heeft weer gewonnen van de eigen standpunten. De onderbuik van Nederland hield gisteren te veel van Beatrix. En dus ook Geert Wilders.

De grote vraag is natuurlijk of de stilte nog plaats gaat maken voor kritiek. Over een aantal dagen is de storm van lof over Beatrix gaan liggen steekt de monarchie-kritische wind wellicht weer op.