Spring naar de content

Nog twintig jaar misère in Rotterdam-Zuid

Rotter dan in Rotterdam-Zuid wordt het in Nederland niet gauw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Dat dacht ik toen ik tien jaar geleden een coverstory voor HP/De Tijd over de problemen van vooral de wijken Charlois en Feijenoord schreef. Het was de neerslag van dagen dwalen tussen de metrostations Maashaven en Zuidplein, waar de ene arme straat zich aan de andere reeg en vrijwel iedereen die ik er sprak vol was van de misère die dit stadsdeel had getroffen: werkloosheid, armoede, verkrotting en onveiligheid.

Burgertop
En nu lees ik dat het nog steeds beroerd gesteld is met Zuid. Afgelopen weekeinde heeft burgemeester Aboutaleb het er nog met meer dan duizend burgers over gehad tijdens een zogeheten burgertop. Daar zei hij dat er de komende twintig jaar nog diverse miljarden nodig zijn om Rotterdam-Zuid met zijn bijna tweehonderdduizend inwoners er weer bovenop te helpen.

De komende twintig jaar! Dat geeft wel aan hoe diep de problemen geworteld zijn in dit deel van Rotterdam, dat als geheel ook al slecht scoort vergeleken met de andere grote steden. Nog dieper dan ik ten tijde van de reportage dacht.

Louche type
Het is een déja-vu van jewelste. Ik zie me nog rondhangen in buurten die beurtelings treurig en fleurig waren, maar allemaal getekend door de armoe. Vodden voor de ramen. Dichtgespijkerde woningen. Belhuizen, habbekratswinkeltjes, tropische kruideniers, obscure kroegen. Junks. Politiepatrouilles. Drie agenten schoten af op een louche type dat op een straathoek maar wat stond rond te loeren en fouilleerden het sujet op verboden wapenbezit. Ze vonden alleen een notitieboekje en een perskaart van HP/De Tijd.

Twee keer zo veel uitkeringen
Vandaag de dag is er in Zuid nog steeds sprake van een opeenstapeling van sociaaleconomische problemen en een zwakke woningmarkt, lees ik in een recent convenant. Eenderde van de huizen moet worden verbeterd of vervangen. De meeste buurten in Zuid scoren slecht qua werkloosheid, criminaliteit en scholing. Wel is het percentage kansarme gezinnen is de laatste vijf jaar wat gedaald. Maar de inkomens liggen er nog steeds 25 procent lager dan het landelijk gemiddelde en het aantal uitkeringen is het dubbele. ‘Het slechtste deel van Nederland,’ proclameerde voormalig Leefbaar-politicus Marco Pastors.

Je zou er mismoedig van worden. Maar net op tijd lees ik een tweet van de voorzitter van de Christenunie-SGP fractie, Setkin Sies: ‘Rotterdam-Zuid, ergste stukje NL? Erg leuk. Erg goedkoop. Erg saamhorig. Erg uitdagend en divers. Erg groen. Erg goed om te wonen.’

Mooi. Zonder optimisten komen we nergens.

———
Volg HP/De Tijd ook op Twitter en Facebook of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Onderwerpen