Spring naar de content

Brits parlement wil meer macht voor voetbalsupporters: goed idee?

Het Britse parlement wil meer inspraak voor voetbalsupporters in het reilen en zeilen van voetbalclubs. Moet je dat, kijkend naar ‘supportersgedrag‘ zoals in Den Bosch, eigenlijk wel willen? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Clubs zonder exorbitante financiële huishouding, kom daar nog maar eens om in de Premier League. En dat is nu precies wat het Britse parlement graag wil. De Football Association (FA) doet er volgens de parlementariërs veel te lang over om de door hen gewenste beleidswijzigingen door te voeren. Financial fairplay en een goed georganiseerde invloed van supporters zijn daarom nog steeds ver weg.

Het belang van de supporter
In een recent verschenen rapport van het Britse Culture, Media and Sports Commitee blijkt wat de fans vooral willen: “a guarantee that their clubs would be there in the future and be run competently by people with the best interests of the club at heart.”

Dergelijke supporters die roepen om verstandiger beleid zou iedere club zich moeten wensen. En dus wil het parlement nu dat supporters meer inspraak krijgen in het dagelijkse bestuur van voetbalclubs en voetbalbond. De Parlementscommissie eist na eerdere vertragingen nu dat de Engelse voetbalbond FA met ingang van volgend jaar de zaken op orde brengt. Met name de FA Council, het voetbalparlement dat nu bestaat uit grijze plucheklevers, moet op de schop om zo ook de stem van de stadionganger te laten horen. “The Football Association should require that, as part of a new licensing model, clubs have the responsibility to engage constructively with supporters.”

Goed voorbeeld doet volgen?
Hoe zou dat dan kunnen, constructief overleg voeren met supporters? In Nederland zijn er voldoende voorbeelden. Daniël Dekker bijvoorbeeld denkt als voorzitter van de supportersvereniging van Ajax al jaren mee over het te voeren beleid. En ook in Engeland kan het al – mits je geld meebrengt. ADO-supporter John van Zweden kocht in 2002 een aandeel in Swansea en zie: tien jaar later is de club succesvol én financieel gezond.

Nog meer dan hier is in Engeland de afstand tussen supporter en clubbestuur gegroeid doordat veel clubs in handen zijn van (buitenlandse) geldschieters. Daardoor neemt ook de roep om inspraak van supporters in het beleid toe. Niet afgedwongen met geweld, maar gewoon geïnstitutionaliseerd in de organisatie van de club. De Nederlandse voorbeelden bij Swansea en Ajax laten zien dat ook de gewone supporter bereid is inhoudelijk mee te denken over het clubbeleid. Dat goed organiseren, is een betere organisatiestructuur dan het staande brengen van spelersbussen of het bestormen van bestuurskamers.