Spring naar de content

Is topman van KPN Eelco Blok in de war of briljant?

Dinsdagochtend kwam KPN met zijn cijfers over het vierde kwartaal 2012, tevens jaarcijfers 2012. Het was schrikken maar ook weer niet heel erg: de uitkomst was aan de onderkant van een eerder afgegeven bandbreedte. Wat een ware koersval van ruim 23 procent – op enig moment van de dag – veroorzaakte was de mededeling dat er voor 4 miljard aan nieuwe aandelen zal worden uitgegeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Voor veel al geplaagde aandeelhouders van het telecomconcern was dat de druppel, ze zochten de uitgang. Zelf heb ik ook posities in KPN maar ik koop uit principe nooit aandelen. Ik verkoop opties op KPN (en andere aandelen), zowel Call’s als Put’s en ik hoop dat het aandeel vervolgens tijdens de looptijd van die opties binnen een bepaalde bandbreedte blijft. In dat geval verdien ik uiteindelijk alle ontvangen premies, zowel van de Call’s als de Put’s. Voor de liefhebbers, ik kan het ook niet helpen, zo’n constructie heet een Short Strangle.

Door die aangekondigd emissie stonden mijn Call’s direct fors op winst, mijn Put’s flink op verlies. Maar bij elkaar sta ik nog steeds op winst. Wie over deze aanpak meer wil weten kan de website van de beleggersvereniging bezoeken, zie onderaan dit artikel.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zo’n enorme emissie niet had verwacht. Maar nu ik er een tijdje over heb kunnen nadenken krijg ik het gevoel dat het best eens een goede zaak zou kunnen zijn. Om te beginnen is – na het plaatsen van de emissie – alle twijfel over de financiële gezondheid van KPN voor de komende jaren weggenomen. Recente en toekomstige investeringen in 4G, glasvezel e.d zijn gefinancierd. Een fors deel van de rentedragende schuld kan worden afgelost wat direct in de rentelasten scheelt. Ronduit interessant is het kijken naar de positie van America Movil, het bedrijf van de rijkste man op aarde Carlos Slim. Hij nam vorig jaar een belang van zo’n 30 procent. Dat belang is te klein om een blokkerende minderheid te vormen als het gaat om besluiten waarvoor een statutaire meerderheid nodig is. Zo’n emissie is zo’n besluit, daarvoor is Slim’s toestemming niet nodig als zich genoeg van de andere aandeelhouders achter het voorstel scharen. Als Slim zijn belang op peil wil houden, dan kan hij dat door deze claim-emissie doen. Hij moet dan wel 30 procent van 4 miljard schokken. Intussen heeft hij op de waarde van zijn huidige belang al zo’n 50 procent verlies geleden.Hij zal het zich zeker ook anders hebben voorgesteld. Hij wilde voor een dubbeltje op de eerste rang. Dat kan nu ook een kwartje voor de tweede rang worden.

Laat hij de emissie aan zich voorbij gaan, dan verwatert zijn belang en neemt zijn invloed significant af. Het ging er vanochtend in de telefonische persconferentie van Eelco Blok misschien wel vooral om wat Blok níet zei. Hij had overleg gehad met de grote aandeelhouders. Wat de uitkomst daarvan was, wilde hij niet zeggen. Doet Slim niet mee dan ontstaat er ook ruimte voor een andere grote partij waarmee KPN beter door een deur kan. Ik ben er nog niet uit wat hiervan te denken. Eelco Blok alleen maar als brokkenpiloot neerzetten lijkt me gewoon te simpel.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

 

Volg HP/ De Tijd op Twitter

 

Volg HP/ De Tijd op Facebook