Spring naar de content

Antiek maar springlevend: Teletekst

Teletekst, gevoelsmatig een antiek nieuwsmedium, blijft met zijn tijd meegaan. De app, die maandelijks miljoenen keren wordt gebruikt, is deze maand vernieuwd. Geluksvogels met een Androidtoestel kunnen al sinds vorige week van het nieuwe Teletekst genieten, de iPhone was een paar dagen geleden aan de beurt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Simone Olsthoorn

Teletekst is officieel nog lang niet antiek, aangezien de eerste investering voor de nieuwsbron pas in de zeventiger jaren werd gedaan en pas in 1980 ging het toen flitsende nieuwe medium van start. Van grootschalig gebruik kon nog geen sprake zijn: bij de NOS waren destijds slechts 700 mensen bekend wiens (dure) televisie de techniek aankon. Twintig jaar later had Teletekst een bereik van 93% en was het dé manier geworden om snel up-to-date te zijn. Tegenwoordig wordt Teletekst dagelijks miljoenen keren bekeken op de televisie.

Het brede aanbod van nieuwsapps ten spijt, groeit het mobiele gebruik van Teletekst nog steeds. Ook in de app, die 100 miljoen keer per maand wordt geraadpleegd, heb je nog steeds het vertrouwde 101 en word je in een paar alinea’s bijgepraat over het belangrijkste wereldnieuws. En niet onbelangrijk: Teletekst is nog altijd een baken van betrouwbaarheid.

En Teletekst gaat met zijn tijd mee. Het uiterlijk van Teletekst online is vernieuwd en de app dus ook. Uiteraard is niet iedereen even tevreden over de nieuwe online pagina, maar het feit dat je op de vernieuwde app zelf een lettertype kunt uitkiezen, zal menig hart sneller doen kloppen. Op Twitter heeft de nieuwsaanbieder bovendien meer volgers dan GeenStijl.

De bedenkers van kunst- en muziekplatform “Teletekst is dood”, hebben verkeerd gegokt. Zij hebben eerder het loodje gelegd.

Onderwerpen