Spring naar de content

Dijsselbloem ondervraagd over balletje-balletje met DNB

Na de bankencrisis leek het erop dat de politiek er serieus werk van zou maken om de moraliteit in de financiële wereld op een hoger niveau te brengen. Volk, Tweede Kamer én regering struikelden over elkaar om hun woede uit te spreken over zakkenvullende bankiers die onverantwoorde risico’s namen. Het moest afgelopen zijn met de trucs waarvan uiteindelijk de burger de dupe werd omdat hij wel moest meebetalen aan de gevolgen maar intussen geen of heel moeizaam een beroep op zijn bank kon doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Hoewel het SNS-debacle nog op iets anders lijkt te wijzen – de oorsprong ligt natuurlijk wel al heel veel jaren achter ons – zijn het tegenwoordig eerder de Europese leiders en de regeringen die zich met ouderwets bankiersgedrag bezig houden.

Een mooi voorbeeld daarvan komt maandag in de Tweede Kamer aan de orde. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en president van De Nederlandse Bank hebben Klaas Knot in een onderonsje een constructie opgezet die aan alle kanten stinkt.

Tot nu toe kon de regering elk jaar op de aardig dividend rekenen van DNB waarvan ze immers volledig eigenaar is. Omdat ook DNB tot aan z’n nek in de garanties en dus risico’s zit, moet ze haar buffers verhogen, net als elke andere bank. Zo kwam dat dividend in gevaar, het verhogen van de buffers heeft nu even prioriteit. Dat zou dan de zoveelste tegenvaller voor het overheidstekort worden, al gaat het maar om krap een tiende procent. De constructie bestaat er nu uit Dijsselbloem aan Knot eventuele vermogenstekorten – tot een bedrag van ruim 5 miljard – garandeert zolang Knot toch maar doorgaat met het uitkeren van dividend.

Dat roept de vraag op waarom Dijsselbloem niet gewoon aan Knot vraagt nog veel hogere uitkeringen te doen, dat verlaagt ons tekort. Als u het idee heeft dat dit bijzonder veel op balletje-balletje lijkt, dan bent u niet de enige. In elk geval bevindt De Nederlandse Bank zich nu ook in het gezelschap van banken dat er rustig op los blijft knutselen. Want wie houdt dit tegen?

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook