Spring naar de content

Geert Wilders: “Wie weet emigreer ik wel”

Een ontstemde vrouw in boerka en grote witte sportschoenen zorgde afgelopen vrijdag voor ophef bij de ingang van het Roma partycentrum waar PVV-leider Geert Wilders zijn laatste lezing in Australië hield. Ondanks dat zij in het bezit was van een kaartje voor het evenement mocht de vrouw niet naar binnen, althans niet in die kledij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

“Maar er stond geen dress code bij de omschrijving!”, riep ze vol verontwaardiging. Ook bij de anti-Wilders demonstranten stuitte ze op weerstand: “Deze vrouw poseert als moslim. Dit is precies het soort provocatie waar Wilders in specialiseert”.

Moslim-burgemeester
Omdat ruim 30 locaties na aanvankelijke bevestiging terugbelden met de mededeling dat zij helaas een dubbele boeking hadden, vond de lezing plaats in Liverpool, een voorstad van Sydney op ruim een uur reizen van het centrum. Liverpool is een van de meest multiculturele voorsteden van de stad. Ruim driekwart van de huishoudens heeft er een andere voertaal dan Engels en de burgemeester is een moslim.

Volgens James Supple, een van de organisatoren van de demonstratie, was de afstand een van de redenen waarom er minder dan honderd mensen waren komen opdagen voor het protest.

Toch was er een flinke politiemacht op de been, compleet met agenten te paard. Sydney, de stad met zo’n 60 moskeeën en de grootste moslimpopulatie van het land, was bezorgd over het bezoek van Wilders, onder andere vanwege de gewelddadige protesten van vorig jaar september tegen de amateurfilm Innocence of Muslims. Op een enkele moslim na, echter, bestond de groep demonstranten bijna geheel uit aanhangers van verschillende socialistische groeperingen.

‘Schaam je, racist’
Tientallen politiemensen vormden een beschermende haag voor de 500 bezoekers van de lezing. Veel eer viel er niet te behalen: Wilders sympathisanten werden getrakteerd op leuzen als ‘Schaam je, racist, schaam je!’

Eenmaal binnen, na succesvolle trotsering van metaaldetectoren en een tasinspectie, was de sfeer solidair. Verschillende bezoekers noemden Wilders een held. Een staande ovatie viel hem ten deel bij zowel opkomst als afgang. Andrew Horwood van de anti-islamitische Q Society opende de avond met een disclaimer waarin hij iedereen die verwachtte weerstand tegen het thema te gaan voelen opriep de zaal te verlaten. Niemand stond op.

De lezing had hier en daar iets weg van een gospel: de ‘hear hears’, ‘oh yeahs’ en ‘no ways’ van het zeer geëngageerde publiek vlogen je om de oren. “Over een paar jaar heeft Australië haar eigen partij voor de vrijheid”, aldus Wilders. “En zo niet, wie weet emigreer ik wel!”

Charlotte Wagenaar is freelance journalist en verblijft momenteel in Sydney