Spring naar de content

U betaalt een tientje voor uw e-book. U lijkt wel gek

Dat zijn nog eens overzichtelijke cijfers: in 2012 zijn in Nederland 1,2 miljoen digitale boeken (e-books) verkocht waarmee de gezamenlijke handelaren en winkels 12,2 miljoen euro omzetten. U betaalt dus gemiddeld 10 euro voor uw e-book. U lijkt wel gek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Zo langzamerhand ontstaat wereldwijd een soort consensus over de vraag wat een e-book mag kosten. Wie, zoals ik, de ontwikkelingen een beetje volgt, ziet dat algemeen een prijs van ongeveer 5 euro (of dollar, dat maakt tegenwoordig niet zoveel meer uit) als redelijk wordt ervaren. U betaalde dus vorig jaar twee keer zoveel als nodig. Ook de boekenmarkt moet tegenwoordig gehoorzamen aan internationale wetten, al hangt Nederland als te doen gebruikelijk aan de laatste mem.

De cijfers komen uit het deze week verschenen jaarlijkse overzicht over de verkopen van boeken dat wordt onderzocht door GFK Retail Reports en geven een dubbel beeld. Enerzijds is de verkoop van e-books vorig jaar in Nederland bijna verdubbeld, aan de andere kant vormt het merkwaardig genoeg nog steeds maar 2,8 procent van de totale boekenverkoop. Engeland en Amerika, maar ook traditionele boekenlanden als Duitsland en Frankrijk zitten daar ver boven. De schattingen voor Amerika zitten zelfs rond de dertig procent.

Romans
Toch wordt ook voor Nederland zo langzamerhand wel duidelijk welke kant het opgaat met de verhoudingen tussen het digitale en het papieren boek. De traditioneel sterkste sector binnen de papieren boekenverkoop, fictie (zeg maar romans), liet een daling van 5 procent zien. Het zou me niet verbazen als dat rechtstreeks verband hield met de aanzwellende verkoop van e-books. Ook in andere landen is zichtbaar dat consumenten op hun smartphone, tablet, phablet of e-reader vooral fictie lezen. Het digitale formaat leent zich daar bij uitstek voor.

Boeken waar je veel in heer-en-weer moet bladeren, zoals kook- en reisboeken, die willen we niet digitaal. Het kookt nou eenmaal niet handig met een e-reader in je hand. De omzet van die boeken steeg dan ook nog in 2012. In totaal kochten alle Nederlanders vorig jaar 43,5 miljoen papieren boeken, nog geen drie per hoofd van de bevolking. Daar gaven we ongeveer 550 miljoen euro aan uit en dat bewijst nog weer een andere stelling: we gaan vooral voor het goedkope boek.

Wikipedia
Waar werkelijk de klad in zit, zo blijkt verder uit de recente cijfers, is het informatieve non-fictieboek, boeken over een onderwerpje. Daarvan werden er vorig jaar 14 procent minder verkocht. Niet verbazingwekkend: als je werkelijk een onderwerp wil uitspitten heb je tegenwoordig meer aan een avondje rondstruinen op internet (Wikipedia bijvoorbeeld) dan aan een boekje. Er zijn lemma’s op Wikipedia die uitgebreider zijn dan de meeste boeken. En als je een beetje handig bent vorm je zo’n lemma in no time om tot een epub-bestand voor op je e-reader. Nog gratis ook.