Spring naar de content

De AEX bestaat 30 jaar. U zou een rendement van 650 procent hebben behaald

In 1983 werd de AEX zoals we ‘m kennen geïntroduceerd, zij het onder de naam EOE-index, naar de European Options Exchange die toen net door oud-minister van Verkeer en Waterstaat Tjerk Westerterp was opgericht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De 25 bedrijven die er deel van uitmaakten kregen een startweging die optelde tot 100 punten en na de eerste handelsdag kon die 100 worden herrekend aan de hand van de koersbewegingen. Door overnames en herwegingen veranderde de AEX voortdurend van samenstelling, op dit moment wordt nog tweemaal per jaar een herweging gedaan aan de hand van omzetten. De kleinste fondsen gaan eruit, vanuit de Midkap komen de grootsten aldaar erin.

Ruim 650 procent winst
Vanaf eind 1999 wordt de AEX in euro’s uitgedrukt, die 100 uit 1983 zou 45,38 zijn geweest. Omdat maandag de AEX op 339,58 sloot zou u, als u alleen maar die AEX consequent zou hebben gevolgd, daarmee in 30 jaar zo’n 650 procent winst hebben gemaakt. Helemaal niet slecht, zeker als je ook bedenkt dat het merendeel van de onderliggende aandelen ook nog eens jaarlijks dividend uitkeerde. Wie dat dividend steeds zou hebben herbelegd, zou zelfs het dubbele hebben verdiend.

Om allerlei redenen slagen mensen er niet in zo’n bestendige gedragslijn te volgen, dat kunnen we emotioneel niet aan. We willen reageren en dat zou tussentijds ook zeker hebben geloond. Want al in 2000 stond de AEX op 701. Zou u toen zijn uitgestapt, dan betekende dat een rendement van zo’n 1450 procent in 17 jaar. Zo waren er vele in- en uitstapmomenten geweest die u waarschijnlijk allemaal niet hebt voorzien. Want:

* In 2000 stond de AEX op 701 (september)
* In 2003 stond de AEX op 218 (maart)
* In 2007 stond de AEX op 564 (juli)
* In 2009 stond de AEX op 194 (maart)
* In 2011 is het hoogste niveau 374 (februari)
* In 2011 is een (voorlopige) bodem genoteerd van 256 (september)

Jammer genoeg is het de praktijk dat de meeste beleggers instappen als de koers dicht bij hun top staan en uitstappen in de buurt van de bodem, met een maximaal verlies.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Imtech, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen