Spring naar de content

Topinkomens: wie meer dan een miljoen wil is megalomaan

Topinkomens liggen de laatste tijd meer dan ooit onder vuur. De ene keer oogst Heineken-chef Jean-François van Boxmeer kritiek omdat hij afgelopen jaar 8,5 miljoen aan salaris en bonussen toucheerde, de andere keer speelt ASML-topman Eric Meurice zich met een jaarinkomen van 11,3 miljoen in de kijker.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Volgens NRC Handelsblad liep het bedrag dat alle bestuurders van Nederlandse bedrijven samen inden vorig jaar op met 5,4 miljoen naar 43,8 miljoen euro. En dat nadat zij in 2011 ook al een stijging van 34 procent hadden geïncasseerd. In Frankrijk probeerde president Hollande inkomens boven één miljoen met 75 procent te belasten. Zwitserland rekende dezer dagen af met de daar heersende bonuscultuur, nadat Daniel Vasella, baas van een medicinaal concern, zichzelf 60 miljoen had toebedeeld. En net werd bekend dat Unilever-topman Paul Polman vorig jaar 6,9 miljoen verdiende aan salaris en bonussen.

Het is natuurlijk wrang, te zien hoe toplieden zichzelf megaverdiensten gunnen in een tijd dat de meeste mensen dankzij de economische crisis juist armer worden. Maar behalve een ethische bedenking tegen topinkomens is er ook een rationeel bezwaar aan te voeren. Namelijk: inkomens moeten redelijk blijven. Als we buitengewoon getalenteerde mensen buitengewoon goed willen betalen, volstaat een miljoen bruto per jaar. Méér is onverdedigbaar.

Droomvilla
Rekent u even mee? Voor het gemak stellen we dat een CEO met een salaris van één miljoen daar na belasting de helft van overhoudt. Hij heeft een droomvilla van vijf miljoen, waarvan de hypotheek hem na renteaftrek 100.000 euro per jaar kost. Houdt hij vier ton netto over.

We gunnen hem een luxueus leven waarbij hij pakweg tien keer zoveel kan uitgeven dan zijn modale werknemer, die na betaling van zijn woonlasten 2000 netto per maand verdient. Onze CEO slaat 20 mille per maand ofwel 2,4 ton per jaar stuk. Ruim genoeg om in alle sterrenrestaurants en maatkostuumwinkels en exotische vakantieoorden af te rekenen wat hij maar wil.

Cabrio cadeau
Houdt hij nog steeds anderhalve ton netto over. Genoeg om af en toe een schilderij van een nieuwe meester te kopen, dochter bij haar achttiende verjaarjaardag een Fiat 500 Cabrio cadeau te doen, of een state of the art sauna in de tuin aan te leggen.

Wat moet een mens met nóg meer geld? De tweede en derde woning verschaft nooit het plezier van de droomvilla van vijf miljoen. Drie auto’s bezorgen niet drie keer zo veel rijgenoegen als één topauto. Vijf bedienden in huis nemen weliswaar werk uit handen, maar beroven je ook van je privacy. Daarom: een miljoen per jaar is genoeg.

Keizerlijkheid
Toppers die daar geen genoegen mee nemen, kun je beter weren uit je bedrijf. Die zijn gefocust op onzin en megalomanie. Een kundige leider is uit op het goede en laat zich niet afleiden door koortsdromen van hebzucht en keizerlijkheid.

Voor een antwoord op de vraag hoe een en ander moet worden geregeld, heb ik niet helemaal de juiste vooropleiding. Maar waar een wil is, is een grens.

Onderwerpen