Spring naar de content

Uw gegevens zijn veilig bij Evernote. Echt waar.

Vijftig miljoen mensen krijgen vandaag of morgen een email van het grote onlinebedrijf Evernote. Ze moeten dringend hun wachtwoord veranderen omdat nu ook Evernote is gehackt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

Eerder dit jaar was dat ook Facebook, Twitter en Apple al overkomen. Het roept de vraag op: zijn al die gegevens die we bijna gedachtenloos op het internet en in de cloud zetten wel zo veilig als die bedrijven blijven beweren?

Evernote gespecialiseerd in het bewaren van gegevens
Ironisch genoeg is Evernote een bedrijf dat zich specialiseert in het (veilig) bewaren van al uw gegevens, webpagina’s, aantekeningen, recepten, emails en zelfs wachtwoorden. Het was een van de eerste grote spelers in de cloud: je kon je gegevens via Evernote op al je apparaten benaderen. En dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Het was recent ‘Amerikaans bedrijf van het jaar’ en nam vorig jaar een enorm nieuw kantoor in het Amerikaanse Redwood in gebruik.

Volgens Evernote ging het bij de hack alleen om simpele wachtwoorden, maar wij zijn zo vrij daaraan te twijfelen: cybercriminaliteit is de afgelopen jaren sterk geprofessionaliseerd. Het romantische beeld van de idealistische hacker die bedrijven een (veiligheids)lesje wil leren moeten we zo langzamerhand bijstellen. Hacken van computers en servers gebeurt op grote schaal vanuit China, Oost-Europa maar zeker ook Nederland met zijn superstabiel internet. Het gaat daarbij puur over geld: uw bankgegevens, creditcardinformatie of zelfs email.

Plaag
Bedrijven hebben in toenemende mate moeite met het bestrijden van deze plaag, zeker die bedrijven die zich specialiseren in online diensten. En dat zijn er steeds meer: waar je vroeger al je digitale gegevens bewaarde op een harde schijf (zelfs je email) heb je binnenkort helemaal geen harde schijf meer nodig in je computer of tablet. Al die data bestaan nog wel, maar zijn op onbekende plekken opgeslagen op enorme servers. Geen wonder dat cybercriminelen hun pijlen nu daarop richten. Vijftig miljoen Evernote-accounts in Redwood, daaruit is altijd wel nuttige informatie te halen.

Niet toevallig bleek onlangs uit onderzoek dat een op de acht Nederlanders vorig jaar te maken heeft gehad met misdaad op het internet. Daar zitten weliswaar ook zaken bij als pesten en bedreigingen, maar ook inbraken op accounts groeien. Het zijn vooral jongeren, zo blijkt, die de dupe worden van de misdadigers en dat zal wel geen toeval zijn. Het is de onvoorzichtige generatie, opgegroeid met alomtegenwoordig internet waarop het grootste deel van je leven zich afspeelt.

Scooter
Onze fietsen en scooters zetten we met grote kettingen op slot maar de beveiliging van onze vele accounts bij Facebook, Twitter, Evernote, Youtube of Hotmail (sorry, Outlook) laten we zonder zorgen over aan de fabrikant. Waar die gegevens zich bevinden, we weten het niet eens. Hoe ze beveiligd zijn, we weten het niet. Wie er toegang toe heeft, we hebben geen flauw idee. Dat lijkt me op de lange duur niet houdbaar.