Spring naar de content

Tegenwicht tegen goed-nieuws show Facebook: ‘Hater’

Op Facebook en Instagram lijkt het er soms op dat iedereen het fantastisch heeft. Dat is onzin, vindt Jake Banks en dus komt hij met Hater, de app waar je foto’s kunt delen van files, wachtrijen en asociale buren. “Share the things you hate, with the people you love.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

“I was looking at the social world and thinking, What’s missing?”, vertelt Banks tegen het Amerikaanse Mashable. Dat gemis bracht hem ertoe de nieuwe app te ontwikkelen. Banks hoopt dat Hater het voor elkaar krijgt dingen te veranderen, simpelweg door mensen aan te laten geven dat iets irritant is. “You might hate something so much you want to change it, which is the complete opposite of what happens when you Like something.”

Lekker haten
De grote goed-nieuws-show die Facebook af en toe voorschotelt kan inderdaad tot irritatie leiden. Niet voor niets borrelt er zo af en toe een, al dan niet goedbedoeld, initiatief op om naast de ‘Like-knop’ ook een ‘Dislike-knop’ toe te voegen, maar Mark Zuckerberg en zijn mensen hebben al meermalen aangegeven geen heil te zien in die kritische nooit. Het is te makkelijk voor slechte doeleinden in te zetten, zo is men van mening.

En nu is er dus Hater, waar je al je op Facebook zo netjes ingehouden woede, wel mag uiten. De zoveelste vertraging van de NS, die lente die maar niet wil beginnen of al die Instagram-gebruikers die de hele dag hun eten aan het fotograferen zijn. Fotootje maken, online plaatsen en haten die hap.

Zwartkijkers en pestende jongeren
Afgaande op veel voorkomende trending topics op Twitter als #nsfail en #regen is er genoeg animo om eens lekker een potje te klagen, toch blijft de vraag of een sociaal medium volledig ingericht op het faciliteren van deze haat wel bestaansrecht heeft. Juist op sociale media willen mensen laten zien hoe interessant, vrolijk en enerverend hun leven wel niet is. Een lijst met foto’s vergezeld met commentaren waarom je deze zaken haat, voldoet niet echt aan dat plaatje.

Wat rest is een medium bevolkt door notoire zwartkijkers en jongeren die elkaar het leven zuur willen maken. Juist die laatste groep heeft bewezen al ruimschoots in hun behoefte aan digitale pesterij te worden voorzien. Voor mensen die niettemin toch willen klagen is Hater inmiddels beschikbaar voor de iPhone en binnenkort ook voor Android. “Share the things you hate, with the people you love.” Misschien dat Jan Mulder dan toch het sociale medium van zijn gading heeft gevonden.