Spring naar de content

HP/De Tijd 03: de Literaire Pikorde, Peter R. de Vries, Germ Kemper en Eva Mendes

Vanwege de Boekenweek deze maand in HP/De Tijd: boeken, boeken en… meer dan boeken! In lijn met onze lange, rijke traditie betreffende de letteren presenteren we ook in 2013 de literaire pikorde, met Prometheus-uitgever Mai Spijkers (Vijftig tinten grijs) als de nummer 1. Verder analyseren we de grijze grenzen tussen fictie en non-fictie, leggen we boekenweekauteur Kees van Kooten langs de literaire meetlat en onderzoeken we waarom het lezen van romans vooral een vrouwelijke aangelegenheid is. Maar er is meer. Véél meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron van Wirdum

Boeken
De Literaire Pikorde: Wie doen ertoe in het boekenvak in 2013? Uitgevers, apparatsjiks, recensenten, televisiemannetjes en wat dies meer zij: voor de vijftiende maal presenteert HP/De Tijd de top veertig van bovenbazen en letterknechten in het vaderlandse boekenwereldje.

Analyse: Kees van Kooten mijmert een eind weg in De Verrekijker. Is hij eigenlijk altijd zo’n kwebbelkont geweest? Dries Muus weegt het literaire werk van de Boekenweekauteur.

Reportage: Lezen m/v. De roman bestaat bij gratie van de vrouw, dat is altijd zo geweest. Maar hoe komt dat eigenlijk? HP/De Tijd ging te rade bij een recensent, een professor, een buurtboekhandel en een megaleesclub. ‘Als wij hier een boek uitkiezen, knallen de champagnekurken in de grachtengordel.’

Analyse: Gelogen Waarheid. In non-fictie verwacht een lezer de waarheid en niets dan de waarheid. Toch blijkt die nogal eens op smaak te worden gebracht met verdichtsels. En niet door de minsten – een Capote, een Kapuscinski, een Luyendijk. Wat is geoorloofd en wat niet? Over rekkelijken en preciezen in het schemergebied tussen werkelijkheid en leugen.

Politiek, economie & wetenschap
Interview: Ewald Engelen. Hij verfoeit bezuinigen in crisistijd en noemt economen een ‘fundamentalistische sekte’. Interview met hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen, alias de onheilsprofeet van Pauw & Witteman. Over zijn strijd voor een referendum over Europa: “Het volk te onwetend? Dat zeggen we toch ook niet over ‘de markt’? Het electoraat bezit een collectieve wijsheid.’

Reportage: Jean-Marie Le Pen. Hij is met afstand de meest omstreden politicus van zijn land, en wordt alleen al om die reden bij ons nogal eens vergeleken met een zekere ‘blonde figuur’. Onzin, vindt hij. Toch heeft de rabiaat rechtse Fransman een onvermoede band met Nederland. Verslag van een wonderlijke visite.

Achtergrond: Wonderpleister. Elk jaar sterven miljoenen mensen aan infectieziekten. Vooral in ontwikkelingslanden, waar geen geld is voor dure inentingen. Een vaccin op een pleister kan een betaalbaar alternatief zijn. Én een oplossing bieden voor de bangeriken die als de dood zijn voor een prik.

Samenleving
Interview: Germ Kemper. Op 22 april wordt bekend of advocaat Bram Moszkowicz zijn toga aan de wilgen moet hangen. Portret van zijn tegenstrever, de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper, die zelf ook geregeld een klacht aan zijn broek krijgt: ‘Ik ben een veelpleger.’

Achtergrond: Man op drift. Wat moeten we als ‘nette mensen’ met de lust die ons maar niet loslaat? In onze geseksualiseerde samenleving lijken de vreemdgangers het tij mee te hebben. Voor de keurige ‘gewoongangers’ daarentegen is er weinig alternatief. Of toch wel?

Interview: Jojanneke ontmoet Peter R. de Vries. Als tiener stal hij uit winkels en had hij regelmatig te maken met de politie. Maar met Peter R. de Vries kwam het alsnog goed. En toch… ‘Zelfs bij mijn eigen kinderen heb ik argwaan. Het behoedt me voor teleurstellingen. Ik wil geen teleurstellingen.’

Reportage: Noorwegen. Steeds meer Nederlanders zoeken hun heil in het olierijke Noorwegen. Werk zat en nauwelijks criminaliteit. Een paradijs aan de poolcirkel. ‘Dit is het Nederland van de jaren zestig’.

Cultuur
Profiel: Eva Mendes. Bijna veertig is ze nu, met tientallen rollen in Hollywoodfilms op haar naam. Toch gaat Eva Mendes nog altijd braaf naar toneelles en blijft ze haar best doen om te bewijzen dat ze meer is dan een sizzling latina. ‘Ik ben nog steeds een leerling.’

 

Rubriek: Mijn eerste single. Van Dik Hout frontman Martin Buitenhuis weet het nog precies. Als elfjarig jochie kocht hij van zijn eerste zakgeld het singeltje Embarrassment van de Engelse skaband Madness. ‘Zwarte brillen, geblokte vestjes, puntschoenen… dat vond ik echt coole gasten, toen.”

Luxe
Verslag: De schrijvende kok. Tom Kellerhuis was jarenlang chef cultuur bij HP/De Tijd voordat hij zich liet omscholen tot kok. Sindsdien hanteert hij zowel pen als pollepel. Deze maand ontmoet hij mede-eigenaar van het Amsterdamse Le Restaurant Jan de Wit: ‘Ik heb het een beetje gehad met het sterreneten in Nederland’.