Spring naar de content

Wat schuift dat nou, Paus?

Daar was-ie dan, toch nog onverwacht. En best snel. De nieuwe paus. Een Argentijn, Bergoglio. Hij kiest Franciscus als naam maar is een jezuïet. De eerste vraag die bij mij , als ooit-katholiek, opkomt, is: hoe verhoudt die naam zich? Jezuïeten en Franciscanen, dat is bepaald een wereld van verschil.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De tweede vraag die bij me opkwam was: hij is van een leeftijd – dikke zeventiger – dat hij heel veel moet hebben meegemaakt van een niet zo fraaie periode in zijn geboorteland. Heeft hij zich daar ooit over uitgesproken? Jezuïeten hebben qua zuiveringen wel een naam op te houden gehad. In elk geval vroeger.

En dan natuurlijk de voor mij meest voor de hand liggende vraag: wat schuift dat nou? Nou niks, helemaal niks. Een paus heeft geen inkomen maar we hoeven ook geen medelijden met het hem te hebben. Het Vaticaan is best aardig wonen. Hij heeft daar zoveel huispersoneel als nodig is, zijn kostje is gekocht. Alles wordt voor hem betaald, daar. Maar ook overal waar hij komt. Wereldwijd zeg maar, op tournee. Wie kan dat zeggen?

De paus waarvan we recent afscheid moesten nemen verdiende overigens wel flink, hij kluste erbij met publicaties. De schattingen komen uit op zo’n vijf miljoen euro aan royalties. Helemaal netto want voor zover bekend betaalt een paus ook geen belasting. Normaal komt zo’n bedrag bij het overlijden – zeg maar de normale gang van zaken – dan wel ergens bij een heel erg Goed Doel terecht. Dat was bij leven en welzijn van Ratzinger maar voor 2,6 miljoen het geval. Die andere 2,4 miljoen ging naar een stichting die mede zijn naam draagt en zich met zijn levenswerk – in elk geval wat daarvoor moet doorgaan – bezighoudt. Omdat hij nog leeft kan hij daar binnen die stichting op zijn eigen manier over beschikken. Niet gek om over te hebben gehouden aan een paar jaar paus zijn. Geleefd als God in Frankrijk. Zonder Raad van Commissarissen die functioneringsgesprekken met je heeft gevoerd. En een paar miljoen op de bank.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen