Spring naar de content

Het late gelijk van Herman Heinsbroek

Als steenrijke paljas van de LPF kwam Herman Heinsbroek in 2002 min of meer toevallig terecht in het kabinet Balkenende I, als minister van Economische Zaken. Het werd een sof, maar je kon erg met ‘m lachen. Van hem is de uitspraak: ‘Economie is geen wetenschap. Het is allemaal psychologie. Ik zou liever minister van psychologische zaken zijn’. Deze week blijkt zijn gelijk. De Nederlandse Bank  (DNB)en het Centraal Planbureau (CPB) weten ook niet meer hoe het verder moet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

De strenge bovenmeesters van DNB en CPB vonden het deze week weer eens tijd om de Nederlandse economie nog verder de put in te voorspellen. Dat kon er ook nog wel bij, nu het koude weer aanhoudt en de griepepidemie voorlopig van geen wijken weet. Volgens Klaas Knot van DNB moeten we hard verder bezuinigen om ons hachje veilig te stellen. Coen Teulings van het CPB daarentegen denkt dat dat juist de economie verder in de verdommenis drukt. Wie heeft er gelijk?

De economen weten het niet, want de economen weten het nooit. Wie de afgelopen decennia het nieuws een beetje heeft gevolgd, is een ding opgevallen: voorspellingen op dit gebied komen zelden tot nooit uit, maar leiden alleen maar tot chagrijnige politici met snoeiharde bezuinigingen die dan de rest van het electoraat in woede doen ontvlammen. Dat lijkt me psychologisch gezien ook niet erg bevorderlijk voor ons animo om onze schouders te zetten onder een economisch herstel.

Sneeuwklokjes
Wonderlijk genoeg duiken deze week juist de eerste economische sneeuwklokjes op: de Amerikaanse beurs staat, tot verwondering van de economen, op een ‘all-time high’, de bodem van de huizenmarkt is bereikt en zelfs uit Griekenland komen optimistische berichten. Maar ja, daar was het vandaag dan ook 17 graden, in de schaduw. En buurland Duitsland denkt in 2015 helemaal geen tekort meer op de begroting te hebben. Het is ondenkbaar dat wij daar niet een graantje van zullen meepikken.

Herman Heinsbroek deed zijn uitspraken in 2002, toen we allemaal nog in paniek waren van de aanslagen op de Twin Towers in New York. Het is leerzaam om het economische nieuws uit die periode nog eens door te bladeren. De wereld was in verval en de economie zou instorten. We zijn nu elf jaar later en dit land functioneert nog steeds redelijk normaal. Behalve dan dat we, op de Grieken na, de somberste consumenten van Europa zijn. Wie er in slaagt daar iets aan te veranderen helpt onze economie pas echt op de goede weg.