Spring naar de content

De Hitlergroet van Giorgios Katidis. Of: hoe je doelpunt niet te vieren

Een doelpunt vieren, hoe doe je dat? Voetbalpuristen zien het liefst gewoon de armen de lucht in gaan (eventueel met een sprongetje), maar tegenwoordig is het bon ton om een hartje van je vingers te maken en Mateja Kezman vond het altijd wel fijn even naar zijn naam te wijzen. Allemaal vrij onschuldig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Cardol

Minder onschuldig was het dit weekend in Griekenland, waar Giorgios Katidis van AEK Athene zijn winnende treffer begeleidde met een gestrekte rechterarm, het symbool van Nazi-Duitsland. Niet bepaald gepast en dus vielen media en voetbalbond over de zich van geen kwaad bewuste Griek heen. “Ik had dit nooit in mijn hoofd gehaald als ik had geweten wat dit zou betekenen,” liet een schuldbewuste Katidis de dag er op via Twitter weten, maar het kwaad was al geschied. Giorgios Katidis mag nooit meer voor de Griekse nationale ploeg uitkomen.

De speler van AEK Athene is niet de eerste speler die in opspraak komt door een dubieuze manier van juichen na afloop van een doelpunt. HP/De Tijd zet enkele geruchtmakende doelpuntvierders op een rijtje.

1. Paolo di Canio
De fanatieke aanhang van Lazio Roma staat erom bekend een extreemrechtse signatuur te hebben. Zwarte spelers van de eigen ploeg krijgen nogal eens te maken met oerwoudgeluiden en fluitconcerten, en leden van de Romeinse harde kern Irriducibili staan bekend om hun fascistische sympathieën.

Lid van die harde kern was ook Paolo di Canio die in 2005 meermalen in opspraak kwam voor het om hoog houden van zijn rechterhand. “Ik maakte de Romeinse groet, omdat het een groet is van een kameraad naar zijn kameraden en het bedoeld was voor mijn vrienden,” verdedigde Di Canio zich na een gelijkspel tegen Juventus voor zijn omstreden groet. Niettemin kreeg de spits die stelde “ik ben een fascist, geen racist”, meerdere keren boetes en schorsingen opgelegd voor dit gedrag.

2. Robbie Fowler
In 1999 maakte Robbie Fowler vanaf de penaltystip de gelijkmaker in de Merseyside derby voor Liverpool. Fowler die er in die tijd om bekend stond naast zijn voetbalcarrière het uitgaansleven van Liverpool nogal eens onveilig te maken, was in de aanloop van de wedstrijd tegen Everton door diens fans in verband gebracht met drugsmisbruik.

Na de gescoorde penalty ging Fowler naast het doel door zijn knieën en deed alsof hij de krijtlijn van het strafschopgebied aan het opsnuiven was. Het kwam hem op een boete van de Engelse voetbalbond te staan van 60.000 pond.

3. Paul Gascoigne
De Engelse middenvelder staat nu vooral bekend om zijn verslavingsproblematiek, maar ook op het voetbalveld was Paul Gascoigne allesbehalve onomstreden. 20.000 pond kostte het hem in 1998 toen hij als speler van Glasgow Rangers deed alsof hij de dwarsfluit bespeelde na zijn doelpunt in de Old Firm tegen Celtic.

Het spelen van dwarsfluit is een symbool voor de schotse Loyalisten, een groepering bestaande uit protestanten en goed vertegenwoordigd onder de fans van Rangers. Door de katholieken van Celtic wordt het dan ook gezien als een grove belediging en het kwam Gascoigne naast de boete dan ook op doodsbedreigingen van de IRA te staan.

4. Marco Fabian & Alberto Medina
Mexico heeft regelmatig te stellen met drugsgerelateerd geweld. Niet echt iets om grappen over te maken, zeker niet als dat geweld aan meer dan 40.000 mensen het leven kost. Het was dan ook geen verrassing dat het land over Marco Fabian en Alberto Medina heen viel, na hun juichen bij de 2-0 van Chivas Guadalajara tegen Estudiantes in 2011.

Na de goal rennen beide spelers naar de zijlijn en besluit doelpuntenmaker Marco Fabian symbolisch een pistool tegen het hoofd van Albert Medina te zetten en de trekker over te halen. Het kost beide spelers de schande van de natie en een boete van nog geen 4000 dollar. Bovendien doneert de club schuldbewust een kleine tachtigduizend dollar aan een weeshuis in het door geweld geteisterde Ciudad Juarez.

5. Luis Suárez
De Merseyside derby in Liverpool brengt kennelijk het beste in mensen naar boven als het gaat om controversieel feestvieren. Zo ook Luis Suárez die in aanloop naar de derby door Everton-manager David Moyes werd verweten zo makkelijk naar de grond te gaan.

Een verwijt overigens dat Suárez wel vaker treft, maar de woorden van Moyes waren toch aanleiding voor een bescheiden reactie. Nadat de Uruguayaanse spits de score opent voor Liverpool, zet hij een sprint in richting de dug-out van Everton om met een theatrale fopduik voor de ogen van David Moyes naar de grond te gaan. Moyes kon na afloop wel lachen om de reactie van Suárez die ook als enige in dit lijstje niet beboet werd voor zijn gejuich.