Spring naar de content

Hier is alvast de volgende bubble: obligaties

Mocht u vrezen voor het ontbreken van voldoende rampspoed om er nog een flink aantal jaren crisis aan vast te knopen: daar is geen reden voor. Met Ben Bernanke en Mario Draghi als voormannen van de centrale banken in respectievelijk de Verenigde Staten en Europa hebben we ons verzekerd van het beste dat de wereld heeft te bieden als het gaat om het propageren van gratis geld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Spottend met alle economische wetten hebben ze geprofiteerd van het ontstaan van een nieuw ontdekt economische sterrenstelsel waarvan we nog niet weten welke wetten dáár op van toepassing zijn. Inmiddels bevinden ze zich in het goede gezelschap van hun collega’s in China, Japan en het Verenigd Koninkrijk. En zelfs Zwitserland doet mee, het omlaag brengen van de koers van de Zwitserse Frank om de concurrentiepositie van het land althans een beetje te beschermen mag heel veel geld kosten, te besteden aan interventies.

Het Financieele Dagblad rapporteert vandaag dat er sinds 2008 maar liefst 7 triljoen (7.000.000.000.000) dollar door deze centrale banken is besteed aan het kopen van (eigen) staatsobligaties. Bernanke koopt nog elke maand voor $ 85 miljard aan eigen obligaties op in een ongekend balletje-balletje-spel waarbij Bernie Madoff verbleekt.

Volgens de geldende economische wetten zou zoiets tot een gierende inflatie moeten leiden en dus een stijgende rente. Maar tot nu toe gebeurt dat niet, als betrouwbaar geldende overheden lenen tegen zeer lage tot wel negatieve rentes.

Dit kan niet goed blijven gaan, als er één taak is waarvoor centrale banken staan dan is het het beteugelen van inflatie. Met die ogenschijnlijk ongelimiteerde opkoop door het bijdrukken van geld bevinden zich inmiddels op de rand van de vulkaan.

Want de rekensom is simpel: als u een obligatie koopt van nominaal 1.000 Euro die een rente van één procent geeft, dan is dat ding op de beurs verhandelbaar voor 1.000 Euro zolang de rente één procent blijft. Maar op het moment dat de rente met maar een kwart stijgt naar 1,25 procent, dan neemt de waarde van die obligatie af met 20 procent. Die één procent vertegenwoordigde een rendement van 10 Euro en om dat zelfde resultaat te behalen bij een rente van 1,25 procent mag u daarvoor niet meer dan 800 euro uitgeven.

Juist de huidige extreem lage rente maakt dat zelfs een minimale verhoging van ‘een kwart’ dit soort desastreuze gevolgen zal hebben.

Nu zal die 7 triljoen – dat zijn alleen de staatsobligaties, er staat nog veel meer aan bedrijfsobligaties uit – gemiddeld tegen een hogere rente dan één procent uitstaan. Maar als de inflatie toeneemt, dan zal het ook niet bij een rentestijging van een kwart procent blijven. U ziet het: er hoeft niet heel veel te gebeuren of er gaat wereldwijd één triljoen in vlammen op. Tenminste. Zit u in obligaties? Neem maatregelen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter