Spring naar de content

Stemmen: wie moet de opvolger van Paul de Leeuw worden?

Paul de Leeuw stopt met het maken van televisieprogramma’s op de zaterdagavond. Wij schreven het vorige week al, maar nu ziet de amuseur het zelf ook in: Paul de Leeuw is muf en achterhaald, en maakt vanaf september vrijwillig plaats voor een nieuwe generatie. Maar hebben we wel een nieuwe generatie televisiedieren? HP/De Tijd selecteert zeven talenten die rijp zijn om in de voetsporen van De Leeuw te treden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Pieter Derks
Pieter Derks is de benjamin van het vaderlandse cabaret. Brak vorig jaar door in DWDD en sluit daar sindsdien elke vrijdag de week af met een scherpe mini-conference. NRC Weekend tipte hem als ‘de erfgenaam van Wim Kan’ en de eerste oudejaarsconference van de nog jonge Derks is slechts een kwestie van tijd. Maar is hij ook ‘de erfgenaam van Paul de Leeuw?’ Dat hij amusement kan maken voor de hele familie heeft hij al bewezen bij In Goed Gezelschap. En ook bij DWDD heeft hij de lachers (en de kijkers) op zijn hand. Ook goed gezelschap voor de zaterdagavond?

Claudia de Breij
Het zou geen slechte keuze zijn om Claudia de Breij eens op de zaterdagavond te programmeren. Immers, ze heeft al ruime ervaring met het maken van televisie. Eerder presenteerde ze o.a. Thank God It’s Friday en Claudia op vrijdag, nu De Kunst Van Het Maken. Eerlijk is eerlijk: niet elk programma was even geslaagd. Maar er is potentie. Alhoewel: is Claudia niet een vrouwelijke evenknie van Paul de Leeuw en krijgen we daardoor zijn manier van televisie maken weer over ons heen? Ach, we geven haar een kans.

Ali B
“Alles wat Ali B aanraakt verandert in goud”, zegt tv-recensent Hans Beerekamp. En de eminentie Beerekamp vergelijkt de rapper niet zomaar met koning Midas. De 31-jarige Ali Bouali werd voor zijn programma ‘Ali B op volle toeren’ genomineerd voor de Gouden Televizierring 2012 en kreeg een jaar daarvoor al een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf. Niet slecht voor een Marokkaan uit Almere. Ali B is een entertainer pur sang, kan ontroeren en verrassen en geniet bovendien grote populariteit onder alle lagen van de bevolking: van Koningin tot kutmarokkaan, ze houden van Ali.

Jan Smit
Net als zijn Marokkaanse vriend *kugkug* Ali B is Jan Smit ooit genomineerd geweest voor een Televizierring. Het enige verschil is dat Smit ‘m ook daadwerkelijk won. Bij het televisiepubliek is hij geliefd (denk aan veelbekeken programma’s als De Zomer Voorbij en De Beste Zangers van Nederland), maar door de televisiecritici wordt hij beschimpt. Jan Smit zou gelijk staan aan plat volksvermaak; slechte televisie dus. Maar daar draait het bij de zenderbazen niet om: de kwaliteit van een programma is recessief aan de kwantiteit van het aantal kijkers. En met die kwantiteit zit je bij Jan Smit wel goed. Wij zetten de frituur vast aan.

Eva Jinek
‘Omroepbazen opperen nieuwe Sonja op Zaterdag met Eva Jinek’ kopt De Volkskrant. Geen amusement meer op de zaterdag, maar een journalistieke talkshow die toegankelijk is voor het hele gezin. En de kans dat ‘Eva Vonk Jinek op Zaterdag’ of iets in die orde er komt is groot: de Publieke Omroep vaart een nieuwe koers en wil af van de grote amusementshows. Wij meldden eerder deze week al dat Eva Jinek niet terugkeert naar het NOS Journaal en zich wil verder wil ontplooiien bij Wakker Nederland. Eén en één is twee, zeggen wij dan.

Frank Evenblij
De golden wonderboy van de VARA. Was ooit ‘die dikke met de bakkebaarden’ van De Jakhalzen, maar is inmiddels uitgegroeid tot volwaardig programmamaker. Oogstte veel lof met zijn interviewserie ‘Evenblij met…’ waarin hij onder andere cabaretiers op een toegankelijke manier portretteerde. Maar Frank kan meer. Frank heeft namelijk dezelfde charme als Paul de Leeuw: hij is die gezellige, grappige oom die we allemaal op zaterdagavond in onze huiskamer willen hebben. Het mag bij Evenblij best ergens over gaan, maar het moet niet te serieus worden. Amusement met diepgang en diepgang met amusement: is dat niet wat de Publieke Omroep juist wil?

Het cabaret van Paul de Leeuw
Eén lichtpuntje in het doorgaans weinig verrassende Langs de Leeuw is toch wel De Kwis. Vier cabaretiers (Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe) nemen met gastheer Paul op satirische wijze de week door. En dat doen ze puikbest. “Tijd om op eigen benen te staan,” zegt recensent Jean-Pierre Geelen. En hij is niet de eerste. De cabaretiers van De Kwis zouden uitstekend in staat zijn om het Kopspijkers-gevoel op de zaterdagavond terug te halen. Maar of ze dat willen, dat is een tweede.

Dit zeggen de deskundigen:
NRC-televisierecensent Hans Beerekamp: “Ik denk aan Ali B als opvolger voor Paul de Leeuw. Hij wordt aardig gevonden door zeer verschillende soorten mensen en alles wat hij de laatste tijd aanraakt verandert in goud. Maar daarmee heb je nog geen effectief format. Een talkshow of traditioneel amusementsprogramma zie ik hem nog niet maken.” Grapt: “Nee, doe dan maar een boekenprogramma met Adriaan van Dis.”

Jean-Pierre Geelen, tv-recensent voor De Volkskrant: “Televisiedieren van het kaliber van Paul de Leeuw zijn een zeldzame soort die niet zomaar te vervangen is. Ik zou zeggen: doe op die plek iets heel nieuws, iets heel anders. Dat hoeft van mij geen groot familie-amusement te zijn, maar een quizje of spelprogramma. Maar dan intelligent gemaakt, met smaak. Satire? Geen probleem. Maar alsjeblieft geen Jan Smit.”

Wat vindt u? (En mocht uw favoriet er niet bij zitten, zien wij uw suggestie graag in de reactiepanelen)