Spring naar de content

Correctief referendum? Laat Tweede Kamer gewoon zijn werk doen!

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een zogenaamd ‘correctief referendum’. Dit schrijft de Volkskrant. Dit houdt in dat de burgers om hun mening kan worden gevraagd bij omstreden wetsvoorstellen of -wijzigingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

Wanneer burgers vinden dat de politiek er een potje van maakt kunnen ze in de toekomst dus op deze wijze aan de bel trekken. Niet alle politici zijn even gecharmeerd van dit idee. SP-Kamerlid Ronald van Raak wel. “Je zult als politicus wel moeten zorgen dat je een goed onderbouwd verhaal hebt,” vindt hij.

VVD
Volgens VVD’er Joost Taverne heeft de Nederlandse bevolking al invloed met de gang naar het stemhokje. Hij vreest dat geen totaalafweging meer kan worden gemaakt, omdat mensen zich neerleggen bij leuke zaken en impopulaire maatregelen afwijzen, zegt hij tegen de Volkskrant.

Hier heeft Taverne een goed punt. In een coalitieland als Nederland, waar de politieke verhoudingen na elke verkiezingen verder op scherp staan, is het bij uitstek noodzakelijk impopulaire maatregelen te kunnen doen in een totaalpakket. We vertalen de mogelijke toekomstige wet even naar de dag van vandaag.

De eurocrisis woedt nog altijd even hevig en eist steeds meer solidariteit van burgers. Ook Nederland is niet aan zware bezuinigingen ontkomen. Bijvoorbeeld het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is een impopulaire maatregel die bedoeld is om de overheidsfinanciën terug op orde te brengen. Hetzelfde geldt voor de omstreden BTW-verhoging van 2012 van 19 naar 21 procent.

Twee regels die impopulair zijn bij een groot deel van de bevolking. Middels een correctief referendum zou de burgerij deze maatregelen terug kunnen draaien, zonder dat zij hiervoor verantwoording hoeven af te leggen. Of erger, zonder een alternatief te hebben. Het correctieve referendum wekt zo kortzichtigheid in de hand, en dat kan de bedoeling toch niet zijn?

Voordat de wet in werking treedt, moet deze eerst nog door de Eerste Kamer, én de volgende Tweede en Eerste Kamer heen. De tweede keer is zelfs een twee derde meerderheid van beide Kamers nodig. Hopelijk zullen die correctief werk verrichten.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook