Spring naar de content

Google beperkt de vrijheid op het internet

Ooit stond Google vooral voor de vrijheid op het internet. De diensten waren gratis en overal te gebruiken, Gmail was het hipste email-adres. De hemel op aarde voor de vrije jongens van het internet, de nerds en powerusers. Die tijd lijkt voorbij: Google dwingt gebruikers binnen zijn eigen grenzen en slaat piketpalen op het net. Waar kennen we dat van? Juist, Google is bezig het nieuwe Microsoft te worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

U wist het misschien niet maar Google heeft zijn eigen sociaal medium. Het heet Google Plus en telt 250 miljoen leden die er echter bijna nooit komen. Je bent lid voor je er erg in hebt, na een verkeerd klikje. Dat is de zoekgigant een doorn in het oog en daarom heeft het bedrijf deze maand twee stappen gezet die de internetwereld tot grote woede hebben gewekt. Het heeft aangekondigd te stoppen met Google Reader en een algemeen internetprotocol voor synchronisatie van agendagegevens wordt voortaan niet meer ondersteund.

Dat lijkt klein bier maar het komt erop neer dat vele miljoenen nieuwsjunks (invloedrijke journalisten en bloggers) hun nieuwsomgeving kwijtraken. Een vervanger is zo snel niet te vinden. En het betekent ook dat Windows 8 en Googlediensten voortaan niet meer soepel samenwerken. Moet u maar een Google Notebook kopen. Er zijn zelfs al commentaren te lezen dat daarmee de ontwikkeling van het internet wordt stopgezet of zelfs teruggedraaid. Zeker is wel dat hier wordt gewerkt aan een toekomst waarbij je je online leven geheel in handen van Google legt. Vanuit je Google OS naar de Googlediensten, meer heb je niet nodig.

Neelie Kroes
Dat gedrag kenden we natuurlijk al vele jaren van Microsoft, dat nog steeds de pc- en de offficemarkt domineert, al zal dat niet zo lang meer duren als je kijkt hoe Windows 8 is ontvangen. Met Windows Phone gaat het naar verluidt niet veel beter. Microsoft werd nogal eens door bijvoorbeeld de Europese Commissie en de Amerikaanse overheid op de vingers getikt omdat het met Internet Explorer aan gedwongen winkelnering deed. Google lijkt die kant ook op te gaan. Neelie Kroes kan haar borst nat maken.

Alom op het internet klinkt nu de roep om Googlediensten voortaan maar te mijden. Niet alleen omdat het bedrijf onbetrouwbaar is door vertrouwde diensten zomaar op te heffen, maar ook omdat hier iemand bezig is het internet in stukken te hakken. Een (groot) Googlestuk en de kruimels voor de rest. Dat is in strijd met alles wat we ooit vonden van het internet. Vrijheid stond voorop en communicatie op een schaal nooit eerder vertoond in de menselijke geschiedenis. Afscheid nemen van Google, het zal niet meevallen. Maar als het moet kan het, dat hebben we eerder bewezen.

Onderwerpen