Spring naar de content

Google Glass, ik kan niet wáchten!

Over een jaar hebben we het er niet meer over, wedden? Dan is ‘ie namelijk óf geflopt en vergeten, óf al zo normaal geworden dat geen mens er nog naar omkijkt. Letterlijk, want waarschijnlijk kijken we er tegen die tijd allemaal doorheen. Google Glass is in aantocht en it’s there to stay.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Tenminste, als het aan Google ligt. Het bedrijf wil zich met de augmented reality bril nog eens goed op de kaart zetten en voert, al ruim voor de feitelijke lancering van de bril, een slimme reclamecampagne. Beetje bij beetje krijgt het steeds harder hunkerende publiek informatie over wat er wel niet kan met Glass.

Lui oog
Je kunt er het nieuws op volgen terwijl je door de stad loopt. Je kunt er foto’s mee maken zonder je handen te bewegen. Je kunt hem op sterkte krijgen. Nog even en je kunt er godbetert koffie mee zetten.

Ik kan niet wachten. Ik wil al een bril sinds ik zes was. Daarvoor al wilde ik heel graag een lui oog, zodat ik iedere dag naar school zou mogen met een vrolijke pleister op mijn oog. Maar toen ik eenmaal begreep dat je dan nog maar de helft ziet wilde ik een bril. Dan zie je dubbel zoveel, dachten mijn kinderhersenen. Tien jaar later droeg ik graag een plastic montuur zonder glazen: dat stond interessant, dachten mijn puberhersenen. Nu krijg ik eindelijk allebei in één, denken mijn volwassenenhersenen. Interessant én dubbel zoveel zien.

Privacy
Daar denkt niet iedereen zo over. Stop the Cyborgs is als de dood voor de bril. De Britse actiepgroep heeft als doel ‘een toekomst tegen te houden waarin privacy onmogelijk is en centrale controle alomtegenwoordig’. Vooral de foto- en videomogelijkheden die de bril biedt stoten de groep tegen de borst. Stop the Cyborgs probeert Google te laten beloven nooit de mogelijkheid van gezichtsherkenning aan zijn software toe te voegen en bovendien te zorgen voor een opt-out systeem, waarmee mensen die dat niet willen niet ‘gevolgd’ kunnen worden.

Nobel. Internetprivacy is belangrijk en Google is een notoire smeerlap wat dat betreft. Maar ik waan me weer even mijn zesjarige zelf en wil het liefst zo snel mogelijk buiten spelen met mijn nieuwe bril.