Spring naar de content

10 miljard EU-geld voor Cyprus veel? Franse boeren krijgen al 11 miljard!

Tien miljard steun om Cyprus te redden? Dat is voor Europese begrippen helemaal niks. Alleen al de Franse boeren ontvangen elk jaar elf miljard euro aan subsidie. In heel Europa gaat het om zo’n 50 miljard euro. Nu de EU daarop vijf procent wil bezuinigen staan de boeren op hun achterste benen. Over boter op het hoofd gesproken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

De Copa-Cogeca kende u nog niet, maar het is de organisatie die alle boeren in Europa vertegenwoordigt. Die schreeuwt vandaag moord en brand omdat de EU 5 procent (dus ongeveer 2,5 miljard euro) wil bezuinigen op het boerensubsidiebudget. Nee, moet bezuinigen, want ooit is het (verstandige) besluit genomen dat de subsidies een bovengrens moeten kennen. Want zoals dat gaat met subsidies: als je niks doet, stijgen ze elk jaar.

Plofkip
Denk nu niet dat het geld vooral gaat naar arme, in de klei ploeterende landbouwers in Spanje of Griekenland. Nee, het gaat, zo bleek eerder dit jaar, vooral naar investeerders, voedselfabrieken, grootgrondbezitters en plofkipproducenten. Zo is er een zo goed als failliet Frans bedrijf dat niettemin elk jaar 30 miljoen ontvangt en strijken sommige EU-bestuurders jaarlijks een tonnetje extra op omdat ze thuis ook nog een boerderijtje hebben.

Dat het vooral de Franse boeren zijn die dikwijls wegen blokkeren en banden in brand steken als de EU weer eens vergadert over landbouwsubsidies hoeft niet te verbazen: de Franse landbouw strijkt elk jaar 20 procent van het budget op, zo’n elf miljard euro. Zonder die subsidies zou er waarschijnlijk in La Douce France nauwelijks meer aan landbouw worden gedaan. Nederland ontvangt voor zijn boeren jaarlijks ‘slechts’ 1 miljard euro maar is toch zo’n beetje de grootste landbouwexporteur van Europa. Conclusie: helpen doen ze niet echt, die subsidies.

Omgekeerde ontwikkelingshulp
Verstoren doen ze natuurlijk wel. Ze zorgen ervoor dat boeren uit landen in de Derde Wereld met hun producten niet kunnen concurreren met Europese producenten. Landbouwsubsidies zijn dus in feite een soort omgekeerde ontwikkelingshulp. Ze houden de armen arm. Dat probleem is belangrijker en structureler dan zo’n incidentje op Cyprus dat door onze nieuwe volksheld Dijsselbloem (in Nederland en Duitsland dan) zo voortvarend is opgelost. Jammer dat de Eurogroep niet over dit probleem gaat.