Spring naar de content

Na de schijnzekerheid van ons pensioen, nu die van ons spaargeld

Ik moet zeggen, er komt wel een heel nieuw businessmodel om de hoek voor de burger-anno-2013. Niks is meer wat het was. En wat er voor de in de plaats komt is beangstigend. Waar is Vadertje Drees als je ‘m nodig hebt?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maar laat ik beginnen met het heel raar te vinden dat de laatste dagen steeds meer mensen het willen opnemen voor Jeroen Dijsselbloem. Wat hebben die een schandalig kort geheugen. Inmiddels weten we dat het op Cyprus zo is dat, als je meer dan een ton op de bank hebt, je eigenlijk wel een crimineel moet zijn en dat Europa je dan legaal mag komen plukken. Méér dan een ton, daar herken je ze aan. Die deugen niet, we gaan ons daar verder niet in verdiepen.

Mijn klacht over hun geheugen betreft het plan dat ons aller Dijsselbloem een week eerder met net zo veel aplomb verdedigde: spaarders tot een ton  pakken we voor ruim 6 procent aan, daarboven voor 10 procent. Begint het weer te dagen? Onder dat plan zette Jeroen zijn handtekening, zijn clubje was medebedenker.

Dat plan haalde het alleen maar niet omdat er in het Cypriotische parlement niet één parlementslid vóór stemde. Anders was het geëffectueerd en had Dijsselbloem zijn schouders opgehaald over de effecten. Hij vond het heel goed verdedigbaar.

Dat maakt dat ik denk dat Jeroen cs er aan heeft geroken, een tik op de neus kreeg en om die reden moest afdruipen. Maar de teentjes zijn in het water.

Voor mensen die voor later iets opzij gelegd dachten te hebben, zijn het angstige tijden. Hun eindloonpensioen werd middelloon en daarmee aanmerkelijk lager. Vervolgens wordt er op dat pensioen ook nog gekort. Hun spaargeld, waarop ze een mede door de overheden gecreëerd extreem lage rente ontvangen – aanmerkelijk lager dan de inflatie – is na Cyprus niet meer veilig. Meer dan een ton zeker niet, onder de ton zal het ook zo zijn als iemand op een ander niveau dat bedenkt. Want vergis u niet: onze financiële sector is bijna vijf maal zo groot als ons BNP, we weten van onze banksector nog lang niet waar de risico’s zijn – wel dat ze sowieso zwaar ondergekapitaliseerd zijn. Ik wil er maar mee zeggen: alle argumenten om een Cypriotische ingreep te doen zijn er al. Voor wie durft.

En dan hebben we nog onze AOW, op latere leeftijd maar toch. Die zal ook wel onbetaalbaar worden.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter