Spring naar de content

Analisten vloeken massaal bij Douwe Egberts

Op 28 februari j.l. gaven de analisten van UBS, een grote Zwitserse zakenbank, een Sell-advies bij het aandeel DEMB, de beursnaam van wat u kent als Douwe Egberts.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Het aandeel noteerde die dag 9,285 als hoogste stand en sloot op 9,23, bij een fors groter dan gemiddeld volume. Dat laatste is normaal als een belangrijke bank – UBS is dat voor beleggers – een advies wijzigt. Een Sell-advies is niet mis te verstaan, zeker ook als er, zoals in het geval van UBS, geen koersdoel bij wordt gegeven. Dat betekent niets meer of minder dan dat de analist die het advies geeft vindt dat je er tegen elke prijs van af moet zien te komen, het aandeel heeft voorlopig geen potentie. Sterker nog – bij een Sell-advies wordt de kans op een daling en tegenvallers groot ingeschat.

Overigens was UBS niet de enige bank met een Sell-advies, de meeste grote banken hadden het al helemaal gehad met het aandeel dat nog niet eens jaar een beursnotering heeft en toch al schandalen op z’n naam had. Zo bleek er in Zuid Amerika te zijn gerommeld met de boeken. En liep toenmalig directeur – inmiddels is hij vertrokken – Michiel Herkemij in een interview in De Volkskrant, helemaal leeg over de praktijken van het merk in het verleden.

Dinsdagochtend 2 april geeft datzelfde UBS een Hold-advies met een koersdoel van 12,75. Dat betekent zoveel dat, als u het aandeel in uw portefeuille heeft, u het gerust kunt houden. Er is zelfs nog wat potentieel want het sloot vorige week donderdag, de laatste beursdag in die week, op 12,05. UBS denkt dus dat er nog zo’n 70 cent bij kan, de komende tijd.

Nou hoef je voor dit advies niet briljant te zijn want eveneens vorige week donderdag bleek kort na de opening dat er een openbaar bod in de maak is op alle aandelen met een waarschijnlijke prijs van 12,75. Het aandeel ging als een raket uit de startblokken, noteerde op enig moment een kleine 30 procent hoger om uiteindelijk ruim 25 procent hoger te sluiten. Er is nog wat onzekerheid, het bod is er formeel nog niet. Niettemin was Douwe Egberts in z’n eentje donderdag verantwoordelijk voor meer dan de hele stijging van de AEX

Intussen deden na dat Sell-advies nogal wat beleggers het aandeel van de hand. De adviezen volgend is de kans dat ze verlies namen groot. Maar, zoals ik al eerder schreef, het advies van analisten is meestal een prima contra-indicator.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen