Spring naar de content

Het CPB heeft het berekend: rentevoordeel banken loopt in miljarden

Deze week publiceerde het Centraal Planbureau een onderzoeksrapport over de voordelen die ‘systeembanken’ genieten als gevolg van een impliciete overheidsgarantie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Een impliciete overheidsgarantie is de zekerheid die investeerders die inschrijven op leningen van banken veronderstellen omdat de Overheid heeft aangegeven dat ze bepaalde banken niet failliet zal laten gaan. Dat soort zekerheid brengt met zich mee dat ze bereid zijn banken geld te lenen tegen veel lagere rente dan waar ze onder andere omstandigheden genoegen mee zouden nemen. Hoewel het een onderzoek naar grote Europese banken is, licht het CPB Nederland er ook even uit: in 2011 en 2012 was dit voordeel maar liefst 3,9 miljard gemiddeld.

Als je dit soort cijfers leest vraag je je af hoe groot de problemen bij de banken eigenlijk zijn. Het bedrag van 3,9 miljard is bijvoorbeeld de hele jaarwinst in 2012 van ING. Rabo boekte 2,1 miljard winst. ABN AMRO 945 miljoen. Dat betekent dat meer dan de helft van de winst van de ‘grootbanken’ er niet zou zijn als dit rentevoordeel er niet was.

Ik zou daar niet zoveel moeite me hebben als dit alles de banken aan het werk zou hebben gezet. Laten we zeggen: het verstrekken van hypothecaire leningen, bedrijfskredieten. Maar dat gebeurt niet, kennelijk hebben ze het geld hard nodig om telkens terugkerende, nieuwe, tegenvallers te dekken. Wat dat betreft hebben we op Cyprus nog maar een begin gezien.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter