Spring naar de content

Google en Facebook op het dievenpad

De internetgiganten Google en Facebook zijn deze week het dievenpad opgegaan. Hun buit: uw telefoon. Zonder dat u er iets van merkt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Geert Poorthuis

De twee Amerikaanse bedrijven hebben, hoewel ze zo op het oog de fine fleur van de hightech vormen, één ding gemeen. Ze hebben de belangrijkste nieuwe trend op het internet gemist: de mobiele telefoon. Dat klinkt gek, want met Android als besturingssysteem is Google marktleider op de smartphone. Maar het bedrijf had niet voorzien hoe de gebruikers omgaan met de telefoon: ze sturen gratis korte berichtjes. Met Whatsapp bijvoorbeeld. Of, in China, met Wechat, dat daar al meer dan 300 miljoen gebruikers heeft.

Het is geen toeval dat zowel Google als Facebook deze week met belangrijk mobiel nieuws kwamen. Facebook heeft een schil ontwikkeld voor uw telefoon, Facebook Home, die ervoor zorgt dat u altijd en overal in verbinding staat met Facebook. Andere apps worden naar de achtergrond gedrongen.

Zonder een nieuwe telefoon te bouwen is de Facebookphone daarmee een feit. Handige knutselaars kunnen Facebook Home alvast uitproberen. Een betaversie is uitgelekt en her en der op het internet te downloaden, als apk-bestandje voor Android. Volgens sommigen is het een meesterzet; anderen gruwen bij de gedachte een Facebook-leven te moeten gaan leiden.

Google doet het anders: de voormalige zoekmachine wil het vooral in Europa en Latijns-Amerika populaire Whatsapp overnemen, naar men fluistert voor meer dan een miljard dollar. De berichtenservice (in Nederland goed voor een penetratiegraad van 80 procent) zou vervolgens opgenomen worden in (alweer) een nieuwe chatservice. Bij Google zijn we op dat gebied inmiddels de tel kwijt. Ook hier is het uiteindelijke doel ervoor te zorgen dat consumenten voor al hun communicatie gebruik gaan maken van één bedrijf: Google.

Wat beide bedrijven dus gemeen hebben is dat ze streven naar de ultieme beheersing van uw smartphone, een gelegitimeerde vorm van diefstal. Of van vrijheidsberoving, als je dat zware woord mag gebruiken. De strijd zal zich nog wel verder uitbreiden. Het is niet moeilijk te voorspellen dat binnenkort de eerste voorgeprogrammeerde Facebook- en Googletelefoons in de winkel liggen. Net zoals je in de pc-winkels bijna alleen maar computers kan kopen met Windows 8 al geïnstalleerd.

Gelukkig doet de consument vaak onverwachte dingen: telefoonbedrijven zien hun winsten dalen omdat iedereen gratis chat. Vanuit China komen deze zomer spotgoedkope smartphones op de markt (ongeveer 80 euro). Dan zijn er inmiddels ook alternatieven beschikbaar voor Google’s Android, zoals Firefox, Ubuntu en verschillende Chinese. Voeg daarbij de Wifideken die langzamerhand over dit land wordt gelegd en de keus voor de onafhankelijke consument is duidelijk.

Onderwerpen