Spring naar de content

De Legendarische Eenmalige Voetbalspelregelwijziging van 27 januari 1994

Regels zijn regels. Zonder regels geen voetbal, geen sport, geen leven.
Dus als op 27 januari 1994 de speldenknopeilandjes Barbados en Grenada het tegen elkaar opnemen in een wedstrijd in de kwalificatiepoule voor de Shell Caribbean Cup, is iedereen op de hoogte gesteld van de bijzondere nieuwe regels die voor deze wedstrijden zijn ingesteld:

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen
  1. Geen enkele poulewedstrijd mag in een gelijkspel eindigen;
  2. Golden goals (doelpunten gemaakt in de verlenging) tellen dubbel voor het doelsaldo.
    Alles ter bevordering van het kijkgenot.

Het uitgangspunt aan het begin van de wedstrijd is duidelijk: Barbados moet met twee doelpunten verschil winnen om door te gaan. Voor Grenada geldt dus automatisch het omgekeerde: alles behalve een nederlaag met twee doelpunten verschil of meer, betekent kwalificatie.

De Match
Barbados begint furieus, zoals verwacht. Het duurt niet lang of de thuisploeg heeft de gewenste stand van 2-0 op het bord. Alles verloopt zoals gepland.
Tot Grenada in de 83ste minuut 2-1 maakt.
Nu wordt het ingewikkeld.
Barbados begint eerst aan een wanhoopsoffensief, in de hoop in de resterende acht minuten nog de benodigde derde goal te maken. Tot verdediger Sealy en doelman Soute van Barbados opeens een eenvoudiger manier bedenken: de twee trappen de bal even naar elkaar over tot Sealy de trekker definitief overhaalt en de bal keihard in de kruising van zijn eigen doel trapt. 2-2.
Nu treedt Regel 1 in werking: een wedstrijd mag niet in een gelijkspel eindigen; bij gelijke stand moet er verlengd worden. En in die verlenging zal dan automatisch ook Regel 2 in werking treden: golden goals tellen dubbel. Dat zou beteken dat een doelpunt van Barbados in de verlenging telt voor de twee die de ploeg nodig heeft om Grenada voorbij te gaan.
Grenada begrijpt onmiddellijk dat een combinatie van de Regels 1 en 2 bezig is het team fataal te worden, maar de ploeg ontdekt een ontsnappingsroute: wanneer zij scoren – in om het even welk doel – zal de wedstrijd gewoon na negentig minuten aflopen en zal het land zich op basis van een beter doelsaldo kwalificeren.
Dit alles levert in de laatste paar minuten een gigantische chaos op, waarbij Grenada op twee doelen aanvalt en Barbados plotseling twee doelen te verdedigen heeft.

Een totale gek
Vreemd genoeg wordt er in de laatste vijf minuten niet meer gescoord en de wedstrijd eindigt na negentig minuten in 2-2.
Regel 1 treedt in werking.
In de verlenging scoort Barbados al na vier minuten de winnende treffer, de Golden Goal.