Spring naar de content

Ongeoorloofde staatssteun voor PSV

De gemeente Eindhoven had de grond onder het Philips Stadion en het trainingscomplex van PSV nooit onder deze voorwaarden mogen aanschaffen. Dat is, vrij vertaald, de boodschap van de Europese Commissie aan de gemeente, schrijft de Volkskrant.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pieter Yspeert

In juni 2011 betaalde de gemeente ruim 48 miljoen euro voor de grond. Zonder de deal zou de club failliet zijn gegaan, was de verwachting.

In de bewuste zomer van 2011, waarin PSV dus niet failliet ging, investeerde de club de binnengekomen miljoenen vrijelijk. Niet alleen werd er in dure voetballers geïnvesteerd (blikvangers Georginio Wijnaldum, Dries Mertens, Tim Matavz en Kevin Strootman kostten in die zomer samen al gauw 24 miljoen), ook werden schulden met een hoge rente versneld afgelost.

Winnaar
Het bedrag dat PSV nu aan de gemeente Eindhoven moet betalen om het stadion en trainingscomplex te gebruiken is een stuk lager. Vooral de voetbalclub was dus winnaar bij deze deal. De gemeente Eindhoven had er niet veel bij te winnen.

De Europese Commissie ‘pakt’ Eindhoven nu op het gegeven dat de grond onder het stadion is getaxeerd op basis van een ‘gemengde bestemming’ en niet stadiongebruik. De Commissie is volgens een brief van vicevoorzitter Joaquin Almunia “In deze fase niet overtuigd dat de gehanteerde aannamen realistisch zijn.”

“Uit de informatie die de Commissie is verschaft, blijkt niet dat de gemeente enig voornemen had op die transacties winst te maken, maar veeleer dat zij probeerde een verlies te vermijden. Zij bouwde garanties in om de transactie neutraal te maken voor de begroting. Dit zou niet acceptabel zijn geweest voor een gemiddelde investeerder in een markteconomie”, meldt de Volkskrant.

Staatssteun
De gemeente heeft niet gehandeld als een commerciële partij. Staatssteun dus. En niet om een bank te redden, of een spoorbedrijf voor een faillissement te behoeden, nee. Een voetbalclub. Ongeoorloofd, in deze lastige economische tijden.

Als de club deels moet terugbetalen wordt het een dure grap. De investeringen hebben sinds 2011 nog niet geleid tot een landstitel met lucratieve Champions League-deelname.


Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook