Spring naar de content

Ontwikkelaar Amerikaanse ‘Biostabil’ koopt Nobelprijs

In 1962 won Francis Crick de Nobelprijs voor de natuurkunde voor het ontrafelen van de structuur van DNA. Ruim veertig jaar later is zijn medaille onder de hamer gegaan in New York. Frappant genoeg is het kleinood gekocht door de CEO van Biomobie, de ontwikkelaar van de Bioboosti, een medisch wonderapparaat dat z’n werking nog allerminst heeft bewezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Cardol

Ruim twee miljoen dollar leverde de 23 karaat gouden medaille op bij een veiling die volgens Nature even snel voorbij was als dat hij was begonnen. Binnen één minuut was er al meer dan een miljoen geboden. Uiteindelijk stokte de teller bij $2,27 miljoen en maakte de koper zich vanuit achter in de zaal bekend.

Pulsed electromagnetic field therapy
Jack Wang bleek de koper te zijn. De Amerikaan is de ontwikkelaar van de Bioboosti, een apparaat ter grootte van een walnoot en met de vorm van een UFO. Het apparaat schijnt een heilzame werking te hebben op hart en bloedvaten op basis van een magnetische puls die invloed heeft op de hersenen. Nature merkt daar sceptisch op dat pulsed electromagnetic field therapy nog niet bepaald geaccepteerd is in de reguliere medische praktijk.

De Bioboosti doet in naam én in de omringende scepsis een beetje denken aan de Biostabil van Bruno Santanera die begin deze eeuw op Tell Sell door Tineke de Nooij onze huiskamers ingeslingerd werd. In 2004 oordeelde de Reclame Code Commissie dat de reclame misleidend was en de heilzame werking van de Biostabil allerminst bewezen kon worden. Niettemin is de reclame nog steeds af en toe te zien.

Mysteries ontrafelen
Jack Wang heeft duidelijk gemaakt dat de Nobelprijs als aanmoediging moet dienen voor het team van Biomobie om de mysteries rond het wonderlijke apparaat verder te ontrafelen. Het optuigen van een officieel wetenschappelijk comité moet daarbij de geloofwaardigheid van het product verder gaan vergroten.

Mocht de Nobelprijs-medaille van een van de meest vooraanstaande natuurkundigen van de vorige eeuw nu echt in handen komen van een pseudowetenschapper, dan is er nog geen man overboord. De nazaten van Francis Crick hebben aangekondigd de opbrengsten van de veiling deels te zullen investeren in een nieuw biomedisch onderzoeksinstituut dat in 2015 in Londen geopend zal worden. “It’s a win for science,” zei Cricks kleindochter gisteren dan ook in New York.

Onderwerpen