Spring naar de content

Waarom echte lezers voor de e-reader kiezen

Tablets en smartphones hebben de e-reader ingehaald als favoriet instrument om e-books te lezen, zo wijst onderzoek deze week uit. O ja? Wie het onderzoek goed bestudeert ziet een heel ander beeld: tablets worden voornamelijk gebruikt voor non-fictieboeken als reisgidsen. Voor romans, thrillers en soft-porno gebruiken de meeste mensen een e-reader. Tableteigenaars bladeren, e-readerbezitters zijn de echte lezers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Tablet?
Het onderzoek is gedaan door de Book Industry Study Group (BISG), en die komt tot de conclusie dat 44 procent van de mensen die e-books lezen dat het liefst doet op een tablet, terwijl nog slechts 42 procent de voorkeur geeft aan een e-reader. Let wel: het gaat daarbij om Amerikanen die veel meer e-books lezen dan wij Europeanen, hoe hard Neelie Kroes er ook aan werkt om dat te veranderen. Voor een Amerikaan is het dus veel gewoner om een e-book aan te schaffen, en het is logisch dat je, als je al een tablet hebt, niet ook nog een e-reader gaat aanschaffen.

Het is wel ironisch dat dit onderzoek juist opduikt nu het weer ook in deze contreien een beetje begint op te knappen. Nog even en we kunnen weer lezen in de tuin of op een terrasje. Een lopend verhaal lezen in de zon met een tablet of smartphone is bepaald geen pretje. Je moet constant voor schaduw zorgen om de tekst op je schermpje te kunnen ontcijferen. Voor e-readers geldt dat uiteraard niet: dankzij de e-ink wordt het beeld in de volle zon alleen maar beter leesbaar.

Surfen
Dat het genre van het boek het favoriete apparaat bepaalt is meer dan een trend: het wijst op een ontwikkeling in de boekenwereld die de uitgevers te denken moet geven. Er zijn straks twee soorten e-books. De lineair leesbare, waarbij de lezer pagina voor pagina vordert in het boek, en de bladerboeken. Daarbij heeft de lezer naast de tekst ook andere media tot zijn beschikking, zoals beeld en geluid, en kan hij klikken op links naar andere boeken. Inderdaad, dat lijkt sterk op surfen op het internet.

Blader-e-books, nu nog no-nfictie genoemd, zijn in dat model niet meer dan een verzameling van informatieve teksten die naar elkaar verwijzen, en waarin de ‘lezer’ zijn boeken combineert met het internet. Voor samenstellers van die boeken biedt dat interessante nieuwe mogelijkheden. Zo kan zo’n boek met een druk op de knop constant up-to-date worden gehouden. Nooit meer achterhaalde informatie dankzij monitoring en bijstelling door de schrijver: denk u eens in wat dat zou kunnen betekenen voor de schrijvers van, pak ’m beet, wijn- of autogidsen.

Concentratievermogen
Blijven over de lezers die zich graag tijdelijk onderdompelen in de fantasiewereld van een goede schrijver en die nog de rust en het concentratievermogen hebben om zich enkele uren van de omgeving af te sluiten. De lezers van thrillers, romans of fantasy. Voor hen blijft de e-reader, liefst zonder wifi, de enige keus. Het is al moeilijk genoeg om je in deze tijden van informatie druipende digitale wereld niet af te laten leiden.