Spring naar de content

Hans Wijers liet kast met lijken achter bij Akzo Nobel

Gisteren kwam Akzo Nobel met de cijfers over het eerste kwartaal. Ze waren, alweer, geen feest. De omzet daalde 7 procent tot 3,465 miljard euro. Ook de operationele winst (ebit) daalde met 8 procent tot 217 miljoen euro. De nettowinst liep met 13 procent terug tot 96 miljoen euro. Dit is, sinds het vertrek van Hans Wijers, het zoveelste kwartaal met slechte cijfers. Er is een rode draad: de slechte cijfers zijn allemaal op hem terug te voeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De oorzaak lag, ook nu, overwegend bij tegenvallende resultaten bij Decorative Paints, de verfdivisie die met de overname van ICI in 2008 werd binnengehaald. De overname van ICI was het huzarenstukje van Hans Wijers. In een enorme vlucht naar voren kwam hij terug op de al in de steigers staande beursgang van dochteronderneming Organon. Hij verkocht het bedrijf plotseling onder de ogen van verbouwereerde vakbonden en werknemers voor een mooie som en herinvesteerde in ICI waarmee Akzo Nobel ging van het wereldmarktleiderschap in het duurdere verfsegment.

Voor Organon was de plotselinge ruk aan het stuur van Wijers een drama. In plaats van een zelfstandig verder functioneren via de beursgang werd het bedrijf verkocht aan een grote Amerikaanse farmaceut die al in 2010 ruim 2.000 man op straat zette en in 2011 besloot tot sluiting van het gerenommeerde ontwikkellaboratorium. Na heel wat spierballengerol door vakbonden en de overheid kwam het uiteindelijk toch tot een redelijke oplossing. Maar Hans Wijers keek niet op of om, hij begon aan zijn zegetocht op de wereldwijde verfmarkt. Althans, dat was de bedoeling.

Inmiddels is bijna de hele overnamesom die met ICI gemoeid was, afgeschreven omdat de resultaten vanaf de eerste dag zwaar tegenvielen. De Amerikaanse woningmarkt, een belangrijke aanjager als je verf wilt verkopen, raakte in een vrije val en Europa volgde. We kunnen nu wel stellen dat Hans Wijers niet de visionair is waar veel mensen hem voor houden. Op het tijdstip van overname waren de voortekenen er allemaal, je hoefde alleen maar door de roze wolk te kijken.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Long in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen