Spring naar de content

Schäuble en Dijsselbloem gaan Europa redden!

In Luxemburg worden ze zeer nerveus, in Cyprus waren ze al wanhopig. De financiele bloedbroeders Schäuble (Duitsland) en Dijsselbloem (Nederland) zijn op oorlogspad. In een Duits weekblad zei Schäuble dit weekend wat je van de beursjongens nooit mag zeggen: Cyprus was wel degelijk een voorbeeld. Bankencrises worden voortaan aangepakt met onvrijwillige steun van de grote spaarders. Dijsselbloem had volkomen gelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Heel de wereld viel een paar weken geleden over onze minister van geldzaken Jeroen Dijsselbloem toen hij in een interview de suggestie zou hebben gewekt dat de aanpak van de Cypriotische bankencrisis een voorbeeld zou kunnen zijn voor andere landen met een megabankensector. Hij ontkende dat later en gaf zelfs aan het woord ‘template’ (dat in het Engelse interview werd gebruikt) niet eens te kennen. De Duitse minister Schäuble doet daar dit weekend wat minder moeilijk over. Hij gebruikt het woord Blaupause dat globaal hetzelfde betekent. Ook stelt hij dat Dijsselbloem ten onrechte bakken kritiek over zich heen heeft gekregen. ‘Maar zeker niet van mij’, aldus de Duitse minister.

Met deze tweetrapsraket zijn de beide ministers dus doende een masterplan op te zetten dat uiteindelijk moet leiden tot een koude sanering van het Europese bankwezen. Schäuble heeft daarbij een direct belang: miljoenen van zijn landgenoten bankieren in belastingparadijzen waarvan buurlanden Zwitserland, Oostenrijk en vooral Luxemburg de belangrijkste zijn. En betalen over hun spaartegoeden geen (Duitse) belasting. Zwitserland valt niet onder de EU, maar Oostenrijk en Luxemburg wel degelijk. Daar wordt de geldsector dus erg nerveus zoals onlangs al bleek toen de Luxemburgse minister van financiën felle kritiek uitte op het Cyprusakkoord en op de suggestie dat de bankensector van zijn land wel eens als volgende aan de beurt zou kunnen zijn.

Toen de relatief onervaren Dijsselbloem eerder dit jaar solliciteerde naar de functie van voorzitter van de EU-groep heeft hij vast een goed gesprek gevoerd met Schäuble. We beginnen nu langzaam te ontdekken wat daar ter tafel heeft gelegen. Schäuble is geen bange man en had een goede adjudant nodig om de veldslag om Europa en de invloed van de bankensector te winnen. Die heeft hij gevonden in Dijsselbloem. De belastingparadijzen kunnen de borst nat maken.