Spring naar de content

Hup, al het schorriemorrie naar Mars!

Sinds deze week is het mogelijk om je vrijwillig in te schrijven voor een levenslang verblijf op Mars. Waarom sturen we brave burgers op verkenning en verbannen we onze zwaarste criminelen niet naar deze planeet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Toegegeven: op dit moment is een levenslange gevangenisstraf een stuk goedkoper dan een enkeltje Mars. Het Nederlandse Mars One project, dat deze week officieel is gestart, begroot ongeveer zes miljard dollar om vier personen naar Mars te schieten. Deze personen zetten, als alles goed gaat, in 2023 als eerste mensen voet op de rode planeet en zullen zich er voorgoed vestigen. Want je kunt nooit, maar dan ook nooit meer terug naar Moeder Aarde.

Alle zware criminelen naar Mars
Dat je nooit meer terug kunt keren kan een voordeel zijn: waarom verbannen we in de toekomst alle zware criminelen niet naar Mars? Het idee om criminelen naar een zeer afgelegen plek te deporteren is niet nieuw. Tussen 1788 en 1868 werden er zo’n 160.000 Britse criminelen naar Australië (toen: Nieuw-Zuid-Wales) verscheept. Het toen pas ontdekte Australië werd door de Britten letterlijk als dé plek gezien om het schorriemorrie te herbergen: het lag aan de andere kant van de wereld, ver weg van de Westerse beschaving. Een betere gevangenis kun je je niet wensen.

De criminelen begonnen een eigen beschaving op het eiland: een groot deel van de huidige blanke bevolking stamt dan ook af van deze lichting criminelen.

Australië werd uiteindelijk tachtig jaar gebruikt als strafkolonie. De gevangenen hadden het er goed, getuige het nageslacht dat er na enkele eeuwen nog in overvloed woont. Hetzelfde principe zou in de toekomst uitstekend werken op Mars: laat de brave borsten op Aarde en stuur in 2023 de eerste criminelen naar Mars. Een enkeltje Mars is namelijk een stuk humaner dan de doodstraf of levenslang opgesloten zitten in een krappe cel. En het geld? Ach, dat sprokkelen we door middel van de verkoop van de televisierechten wel bij elkaar; Reinout Oerlemans krijgt al een zwelling in de broek bij de gedachte aan een dagelijkse soap.

NB: Zó ver ligt Mars bij ons vandaan.

——
  Download deze gratis app om ons maandblad op uw tablet te lezen
  Volg HP/ De Tijd en Nick Muller
 
Volg HP/ De Tijd op Facebook