Spring naar de content

De tochtplekken van koning Willem-Alexander

Welke gemeente zal de eerste Koning Willem-Alexanderlaan of –straat krijgen? De vraag sloop ineens mijn hoofd binnen en nam de boel daar tijdelijk over. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matt Dings

Het antwoord: dat is de gemeente Zuidplas nabij Rotterdam. Die heeft zelfs al zo’n laan, want op 30 april jongstleden om half negen in de ochtend is in Zuidplas de eerste Koning Willem-Alexanderlaan van Nederland geopend, de ontsluitingsweg van een nieuw te ontwikkelen woonwijk.

Industriehaven
Er zijn kwesties van groter belang, toegegeven, maar daar denken straatnaamcommissies heel anders over. Niet alleen in Zuidplas is vergaderd over de vraag welke weg op plek de naam van de koning mag dragen. Zo weet de site Overstraatnamen.nl te melden dat de gemeenteraad van Hellevoetsluis unaniem heeft besloten de kade van de industriehaven om te dopen in Koning Willem-Alexanderkade.

Alkmaar schijnt ook al een kade in gedachte te hebben voor de koning. In Utrecht pleit het CDA voor een koninklijk plein in Leidsche Rijn. In Eindhoven gaan stemmen op om van een jonge, ambitieuze winkelstraat een koninklijke passage te maken. Al is het volgens de straatnamensite ‘weinig gepast’ om zomaar een straat met de naam van Zijne Majesteit te tooien – kies dan liever een laan, park, plantsoen of kade, luidt het advies.

In tal van steden en dorpen bestaat wel een Prins Willem-Alexanderstraat ( -laan, -hof, -plein). Om rompslomp te voorkomen zullen die straten etc. waarschijnlijk niet worden herbenoemd, aldus de straatnamensite. Daarom zal de koning, net als zijn echtgenote, vooral nieuwe geografische plekken naar zich vernoemd krijgen.

Treurig
Dat is dan toch ook wel weer een beetje treurig. Ik zie al die koninklijke pleinen en lanen van straks al voor me. Een tochtig plein in een Vinexwijk met een failliete bibliotheek en een roestsculptuur. Een rondweg met dunne boompjes en honderd verkeersdrempels door een uitbreidingsplan. Een modern park waar lang over is nagedacht – te lang. Of een bouwput. Of iets wezenloos als de huidige Maximastraat in Nieuw-Beijerland.

Maar ja, het overkomt niet alleen staatshoofden en hun eega’s. Eerder beschreef ik op deze plek het naatjepetpaadje waar de fameuze literator Louis Couperus het postuum mee moet doen. Maar goed dat de naamgever van dit steegje bij de oplevering ervan allang was overleden.