Spring naar de content

De IKEA-roman overwoekert de Nederlandse literatuur

Nederland kent onderhand meer schrijvers dan lezers. En dat komt de literatuur niet ten goede: de geurende pennevruchten van schrijvers als Grunberg en Wieringa worden langzamerhand verstikt door woekerend, literair onkruid. En dat tot groot ongenoegen van de jury van de Libris Literatuurprijs die vanavond zal worden uitgereikt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Voor de prijs waren zo’n 170 boeken ingestuurd (exclusief de boeken van Meulenhoff) die stuk voor stuk door de juryleden werden gelezen. Het commentaar was niet mals. In maart schreef de jury haar mishagen al van zich af. “Een aanzienlijk deel van de ingestuurde boeken is een bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar.”

Verder schrijft de jury in het juryrapport: “Een aanzienlijk aantal boeken begint met veel potentie, maar verliest gaandeweg het verhaal zijn frisheid, om ten slotte nog wat nadruppelend ten onder te gaan. Het deed de jury met regelmaat verlangen naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk.” De benaming voor dit soort boeken is door de jury treffend gekozen: men spreekt over een ‘IKEA-roman.’

De conclusie van de jury is verbazend. Is de kwaliteit van de vaderlandse literatuur tot het niveau van de Bouquet-reeks gedaald? Of selecteren de uitgeverijen boeken die ze voor dergelijke literaire prijzen insturen niet op kwaliteit maar op verkoopcijfers? Vragen, vragen. Voorlopig blijven de juryleden van onze vaderlandse literatuurprijzen de schoffel ter hand nemen om de literaire tuin onkruidvrij te houden.

Deze titels komen vanavond wél in aanmerking voor de Libris Literatuurprijs:

Dorst, Esther Gerritsen
De man zonder ziekte, Arnon Grunberg
Pier en oceaan, Oek de Jong
Dinsdag, Elvis Peeters
Euforie, Christiaan Weijts
Dit zijn de namen, Tommy Wieringa

UPDATE: Tommy Wieringa heeft de Libris Literatuurprijs 2013 in de wacht gesleept met zijn roman Dit zijn de namen.