Spring naar de content

Hafid Bouazza: “Islam is dood kind in baarmoeder van Arabische wereld”

De verheugde opwinding van vrouwen als Petra Stienen en Monique Samuel deelde hij vanaf het begin al niet. En helaas kreeg Hafid Bouazza gelijk. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Bouazza schreef een essay over de steenkoude Arabische ‘Lente’ in het nieuwe nummer van HP/De Tijd, dat woensdag in de winkels ligt. Hierin zegt hij: “Als de Arabische wereld een vrouw is, dan draagt zij een dood kind in haar baarmoeder: de islam.”

Handenwringende Moslimbroeders
“Het is bijna onvoorstelbaar dat de zijlijnsupporters van de Arabische ‘Lente’ niet hebben vermoed dat achter de voorhoede van jongeren van de Twitter- en Facebook-generatie een troep van snood grijnzende en handenwringende Moslimbroeders schuil ging,” schrijft Bouazza. “Wie dat toentertijd wel vreesde, was de regering van Hosni Mubarak.”

Volgens Bouazza koestert politicologe Monique Samuel tegen beter weten in hoop dat het alsnog goed komt met die ‘lente’ in Caïro en Tunis. Hij citeert uit het stuk dat Samuel in maart in De Groene Amsterdammer publiceerde: “De islamitische illusie moet eerst worden ontmaskerd voor er een evenwichtiger pluriform politiek landschap kan ontstaan waarin niet één ideologie of religieuze beschouwing de dienst uitmaakt, maar een breed spectrum aan opvattingen en ideeën ingang vindt.” Aldus Samuel.

Islam krijgt alleen maar meer invloed
Maar, schrijft Bouazza: “Samuels artikel toont maar al te duidelijk aan dat er van een ‘ontmaskering van de illusie’ geen enkele sprake is, integendeel. De islam krijgt alleen maar meer invloed. En precies in wat we in Nederland ‘kwetsbare wijken’ zouden noemen: delen van het land waar men gebaat is bij socio-economische en educatieve hervormingen en niet met religieuze waanzinnigheden als het verbieden van geparfumeerde zeep en deodorant.”

“Vandaar het vertrokken gezicht van Angela Merkel bij (Morsi’s) staatsbezoek aan Duitsland,” had Samuel in De Groene geschreven.

Lees Bouazza’s hele artikel in nummer 5 van HP/De Tijd, dat woensdag verschijnt.