Spring naar de content

Apple steekt klanten een mes in de rug

Wie met gevoelige data werkt op Apple-hardware moet zich serieus afvragen of zijn gegevens nog wel veilig zijn. Het bedrijf heeft namelijk een achterstand met het op verzoek van de politie ontsleutelen van iPhones van hun klanten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Brenno de Winter

Het bedrijf heeft dus een achterdeur om dat ontcijferen te kunnen doen. Gelet op het besturingssysteem zal hetzelfde voor iPads gelden en mij is niet duidelijk waarom Apple niet hetzelfde zal doen met de diskversleuteling van de Mac.

Onveilig
Systemen met achterdeurtjes zijn naar hun aard onveilig. Enerzijds komt dat omdat mensen die niet zijn geautoriseerd bij gegevens kunnen komen, anderzijds doordat meer mensen de achterdeur kunnen ontdekken. Software is vaak terug te zetten naar de broncode (decompileren heet dat) en dan kunnen meer partijen de werking achterhalen.

Daarnaast is niet duidelijk voor wie Apple dit allemaal doet: de Amerikaanse overheid? De Nederlandse? China? India? Zou Apple dit ook zelf gebruiken op het moment dat het bedrijf een computer voor reparatie in handen krijgt? Het bedrijf heeft via de eigen clouddiensten al toegang tot enorm veel informatie. Allemaal zeer valide vragen, waarop het bedrijf geen antwoord geeft.

Maar misschien is nog wel het belangrijkste argument dat wij als klanten een mes in de rug krijgen. Ons wordt voorgespiegeld dat wij veilige software van het bedrijf krijgen dat in staat is onze informatie voor onszelf te houden. Apple wordt daar zo rijkelijk voor beloond dat het inmiddels het rijkste bedrijf ter wereld is. Maar we krijgen niet het product dat we denken te kopen.

Einde achterdeurtjes
Ik heb geen flauw idee welke andere achterdeurtjes er in de software zitten. Of het bedrijf ook in staat is uw telefoongesprekken af te luisteren, uw camera op afstand te bedienen, uw mail te lezen of door uw documenten gaat. Juist beveiliging is een zaak van vertrouwen en Apple bewijst nu dat vertrouwen niet waard te zijn.

Een paar weken geleden zag ik de bui al hangen, want er waren experts die twijfelden over de versleuteling op de Macs. Ik heb toen eieren voor mijn geld gekozen en ben overgestapt op Linux. Daar heb je zelf meer controle over de beveiliging en kun je veel ellende voor zijn. De stap doe ik met pijn in het hart, want esthetisch is Mac gewoon mooi.

Toch offer ik niet mijn bronnen op aan een feel good en bescherm toevertrouwde informatie zo goed als ik kan. Voor een leverancier die zegt data versleutelt te hebben en er dan toch bij kan, is dan absoluut geen plaats. Jammer dat de onderneming niet in staat is te zien welke broodheer hij moet dienen. Het waren tien fantastische jaren.