Spring naar de content

Carice van Houten, en 4 andere redenen om Game of Thrones uit te zitten

style="text-align: left;">Draken, tieten, Shakespeareaanse drama’s, afgehakte lichaamsdelen, en op de achtergrond: een massa ontevreden zombies. Het is een prestatie dat de makers van Game of Thrones met zulke ingrediënten zoveel saaie afleveringen weten te maken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dries Muus

Terwijl de 134 personages vechten om de IJzeren Troon, en de 349 verhaallijnen vooruit strompelen, kijkt de uitknop je vaak verleidelijk aan. Waarom het toch de moeite waard is om vol te houden?

1. Carice van Houten
Zo om de aflevering draaft ze op. Carice van Houten als de roodharige priesteres Melisandre. Ze windt koningen om haar vinger, aanbidt een vreemde God, en baart een – ja, wat was het eigenlijk? Een kwade geest in de gedaante van een rookwolk? Haar achtergrond en haar motivaties blijven mysterieus. Maar één ding is zeker: dit is een Heel Raar Wijf. En er staat ons nog veel meer te wachten.

2. Peter Dinklage
Als Game of Thrones een hoofdrolspeler heeft, is het Tyrion Lannister. Gespeeld door Peter Dinklage. Tyrion is rijk, machtig, dapper. Hij drinkt, vreet en heeft een zwak voor hoeren. Hij is sluw maar niet gewetenloos. Nobel maar niet zonder zonde. In een serie vol met gladde praters is hij misschien wel de meest welbespraakte, maar hij is ook niet te beroerd om zijn zwaard te trekken. En er was nog iets. Oh ja. Tyrion is een dwerg.

3. De hopelijk pijnlijke dood van de irritantste bad guy ooit
Denk aan het meest treiterige, verwende kind dat u ooit hebt gekend. Zo’n kind dat bromvliegen de vleugels uittrok, zout op slakken gooide en kikkers opblies, nog voor het leerde lezen. Stelt u zich dan voor dat zo’n kind rond zijn vijftiende de macht krijgt over een enorm rijk, en alle ruimte om zijn laffe sadisme uit te leven. Dan kom je een beetje in de buurt van Joffrey Baratheon. Alleen al de mogelijkheid dat Joffrey van de troon wordt geworpen en vervolgens wekenlang wordt gemarteld, is reden genoeg om de trage afleveringen lachend te verdragen.

4. Draken versus zombies?
A song of Ice and Fire. Zo heet de serie boeken van George R.R. Martin waar Game of Thrones op gebaseerd is. Nu, zo halverwege het derde seizoen, beginnen de draken een steeds grotere rol in het verhaal te spelen. De zombies krijgen we maar heel af en toe te zien. Maar gelet op de oorspronkelijke titel kan het haast niet anders dan dat er opgebouwd wordt naar een enorm gevecht tussen zombies en draken. Zoiets zie je niet elke dag.

5. Verbaal geweld
Het is een beetje alsof je zegt: ik lees de Playboy voor de interviews. Maar naast het naakt en de actiescènes bevat haast elke aflevering van Game of Thrones wel één onvergetelijke, lange dialoog. Vooral in het huidige seizoen, nu de partijen steeds duidelijker tegenover elkaar komen te staan, slaan de personages elkaar met rauwe inzichten en prachtige beledigingen om de oren.