Spring naar de content

Google Politics: de toenemende politieke macht van de zoekgigant

Na in november vorig jaar al door de Verenigde Naties te zijn uitgeroepen tot ‘staat die geen lid is‘, is Palestina nu ook door Google erkend. Op de homepage van Google.ps heeft de zoekgigant het niet langer over ‘Palestijnse gebieden’ maar over ‘Palestina’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Menno van Bohemen

De Palestijnen zien dit als stap in de goede richting, maar Israël is niet blij met de zet van Google. De Israëlische minister van buitenlandse zaken Yigal Palmor vraagt zich openlijk af waarom Google zich inlaat met internationale politiek. Al volgt het bedrijf uit Mountain View enkel de richtlijnen die zijn opgesteld door de VN en enkele grote organisaties, zoals de ISO. De Internationale Organisatie voor Standaardisatie.

Macht
Of de zet van Google juist is laat ik graag in het midden, maar het feit dat het aanpassen van één woord op een website zoveel politieke reacties oplevert zegt genoeg over de positie van Google.

Bedrijven als Google, maar ook Facebook, Apple en Microsoft krijgen steeds meer invloed in ons leven. Hun macht neemt toe en er zijn zelfs mensen die geloven dat deze grote bedrijven over enkele jaren de dienst uitmaken. Misschien ook wel politiek gezien.

Dilemma
Het zijn van een grootmacht levert ook dilemma’s op, daar is Google wel achter gekomen. Het liefst blijft Google bevriend met iedereen. Zeker met landen/economieën die groeiende zijn zoals China. Een regering tegen je in het harnas jagen is wel het laatste dat Google wil. Hiermee riskeren ze een ban, en raken ze miljoenen (potentiële) gebruikers kwijt.

Bij conflicten tussen 2 landen is het soms lastig om een kant te kiezen. Een goed voorbeeld is de Indiase regio Arunachal Pradesh. China erkent de Indiase staat niet, en claimt het grootste deel van de regio. Op de Chinese versie van Google maps behoort het gebied tot China, en op de Indiase versie behoort het gebied tot India.

Internationaal gezien weigert Google een kant te kiezen in dit conflict. Arunachal Pradesh wordt op de internationale versie van Google maps aan geen enkel land toegewezen en is slechts omlijnt door een stippellijn. Wel zo’n veilige zet van Google.