Spring naar de content

Inwoners van Iran door Facebook in relatiecrisis

Facebook zou volgens de Iraanse autoriteiten ‘het gevaarlijkste en walgelijkste Amerikaanse spionagemiddel in islamitische landen’ zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

Ook zou Facebook achter een derde van de echtscheidingen in Iran zitten. En dat is knap voor een verboden website. Facebook en miljoenen andere sites, worden door de autoriteiten in Iran geblokkeerd vanwege de immoraliteit.

Iran vond ik één van de allerleukste reislanden ooit. De meest gehoorde zin: ‘wat goed dat je er bent ondanks dat ze in jouw land zeggen dat het hier heel eng is! Welkom mijn kind, welkom!’ Iraniërs zijn gastvrij, zo erg dat het af en toe zelfs een beetje verstikkend aanvoelde.

Kader Abdolah-snorren en topless dansende meisjes
En niet omdat boze mannen met zwarte Kader Abdolah-snorren mij continue wilden knuffelen, maar omdat iedereen mij als gast wilden binnenhalen. Een gastvrijheid waar wij nog heel wat van kunnen leren. De mensen waren verre, vérre van achterlijk, zoals de Iraanse regering ons graag wil wijsmaken: veel jonge Iraniërs zijn slimme, gestudeerde, fantastische mensen, extreem goed op de hoogte van het echte wereldnieuws.

Ik liet mij in Iran meeslepen door jan en alleman en werd overladen met aandacht en verwennerijen in de vorm van lekkere hapjes, bijzondere drankjes, logeeradressen, epileersessies van wenkbrauwen en sportschoolbezoekjes. Maar ook feestjes, met veel alcohol en sexy twintigers en dertigers in strakke aanstootgevende outfits, dansend op hiphopmuziek. Ik heb met knappe donkere jongens gedanst met prachtige zwarte ogen, de borsten van prachtige topless-dansende meisjes gezien, allerlei spannende seksuele verhalen aangehoord, naaktfoto’s van ‘vriendinnetjes-van’ mogen bewonderen en dat bij stelletjes die gewoon stiekem samenwoonden (waar als ze betrapt worden lijfstraffen op staan).

Iraniërs zitten (nog steeds) op Facebook
En ze hadden á-lle-maal Facebook en ik ben nog steeds vrienden met ze. Want jonge Iraniërs gebruiken onder meer proxysoftware om de censuur om de tuin te leiden en dus gewoon lekker te kunnen Facebooken. Je kunt als regering alles verbieden maar achter de gesloten voordeuren en met de gordijnen dicht, gebeurt alles lekker toch wel.

Berichtgeving in de pers over achterlijke uitspraken en ideeën vanuit Iran, neem ik vanzelfsprekend nooit meer serieus. Als de Nederlandse media dat ook zouden doen en we deze belachelijke zogenaamde ‘nieuwsfeiten’ van Iraanse persbureaus niet meer overnemen, dan staan de nieuwe Iraanse generaties niet meer voor paal. En dat verdienen ze absoluut niet.

Reisjournalist Iris Hannema (1985) reist sinds 2008 schrijvend en fotograferend, in haar eentje, de wereld over. Als u wilt weten waar zij zich nu bevindt, kunt u haar volgen op Twitter.

Onderwerpen