Spring naar de content

De 3D-printer heeft niet alleen schaduwzijdes

Op 4 mei jongstleden werd in Austin, Texas voor het eerst geschoten met een pistool uit de 3D-printer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

De ontwerper Cody Wilson, die zijn geesteskindje de naam Liberator gaf, wil dat elke Amerikaan kan profiteren van het tweede amendement van de grondwet – ‘the right to keep and bear arms’ – en zette daarom de blauwdruk online.

De sceptische reacties onder de torrent variëren van “This “gun” is a piece of shit” tot “In what way is this a gun? Get real people”, maar desondanks moest het bestand op last van de overheid offline gehaald worden.

Op de Hogeschool van Amsterdam ging men aan de slag met het bouwpakket, dat al meer dan honderdduizend keer werd gedownload, maar ook op Hollandse bodem kon het 3D-pistool niet op sympathie rekenen. Het project van docent informatica Willem Brouwer werd een paar dagen geleden op de helft stilgelegd op last van het bestuurscollege – met slechts een half wapen als resultaat.

Minder omstreden gebruiksvoorwerpen
Als de schaduwzijde even wordt gelaten voor wat hij is, blijkt dat er ook positieve kanten aan de 3D-printer zitten. Zo rolden er al schoenen, een fiets, muziekinstrumenten – waaronder een heuse Stradivarius – en kleding uit het omstreden apparaat. De Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen maakte er couture mee, en ook fetisjmodel Dita Von Teese hulde zich in een jurk uit de printer – ontworpen op een iPad.

Medische mogelijkheden
In maart werd de schedel van een Amerikaanse man grotendeels vervangen door een implantaat uit de 3D-printer, gemaakt van het materiaal ‘polyetherketoneketone’ (tevens het ultieme scrabbelwoord). De makers hopen dat het in de toekomst mogelijk wordt om ook beschadigde botten uit andere delen van het lichaam te vervangen.

Huidcellen printen
Ook vier Leidse studenten hebben een nieuwe draai gegeven aan de ontwikkelingen rond de 3D-printer. Hun concept SkinPrint zou het op den duur mogelijk maken om huid te printen, waardoor bijvoorbeeld brandwondenslachtoffers minder littekens overhouden. Met een naald kan een gezond stukje huid weggehaald worden, dat vervolgens op kweek wordt gezet. De vermenigvuldigde cellen fungeren als inkt voor de 3D-bioprinter, waarna een huidtransplantatie kan plaatsvinden.

Nu is het slechts wachten op de eerste ongelukkige die zijn schotwond veroorzaakt door de Liberator met SkinPrint kan laten behandelen. Eind goed al goed.