Spring naar de content

De continue achtbaan van Jeroen Dijsselbloem: van hero naar zero

O, wat waren we blij in januari. Jeroen Dijsselbloem werd voorzitter van de eurogroep en bezorgde hiermee Nederland weer eens een toppositie in de Europese politiek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pieter Yspeert

Het enthousiasme in de vaderlandse politiek was relatief groot, rijendik stonden de Kamerleden te wachten om de praeses van de minfin’s van de eurozone te feliciteren.

In Europa was De Dijs aanvankelijk ook populair. Hoewel, zelfs zonder tegenkandidaat werd hij niet unaniem verkozen – Spanje stemde tegen. Goed en wel bezig veroorzaakte hij grote ophef in Europa. In een interview met persbureau Reuters en de Britse krant Financial Times sprak hij over een ‘template’, de manier waarop de Cypriotische ondergang was afgewend zou een blauwdruk zijn voor de wijze waarop in de toekomst soortgelijke problemen elders in Europa opgelost worden.

Prijs
Ondanks deze mispeer won de minister in eigen land de Duidelijketaalprijs 2013. Hij spreekt van alle BN’ers het best Engels. Men zal er bij Reuters en de Financial Times smakelijk om hebben gelachen.

Afgelopen week begon dan eindelijk het officiële zagen aan den stoelpoten. Zaterdag kwam NRC Handelsblad met het bericht dat meerdere eurolanden Dijsselbloem ‘niet neutraal genoeg’ vinden.

(Problematisch, dunkt ons. Partijdigheid is voor een voorzitter die boven de partijen hoort te staan immers één van de grootst mogelijke aanklachten, vraag dat maar aan Tweede Kamer-voorzitter Anoushka van Miltenburg.) 

En nu stellen de Franse president François Hollande en zijn Duitse collega Angela Merkel dat het beter zou zijn als het voorzitterschap van de eurogroep een fulltime baan zou zijn. “We zijn het erover eens dat er meer eurotoppen moeten komen, met een fulltimevoorzitter van de eurogroep”, aldus Hollande. Merkel wees op de noodzaak van “meer economische beleidscoördinatie, helemaal in de eurogroep.” Een rechtstreekse aanval op onze Dijsselbloem dus, die niet wilde reageren.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Zal Dijsselbloem dan weer de held zijn?

In de serie ‘Politiek moment van de week’ belicht HP/De Tijd wekelijks een bijzonder moment uit de (inter)nationale politiek. Een bijzondere Kamervraag, een opvallende motie, kortom: de krenten uit de (Haagse) pap.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert
Volg HP/ De Tijd op Facebook