Spring naar de content

Aandeleninkoop Ahold is slecht teken

Vandaag maakte Ahold zijn kwartaalcijfers bekend. Die waren niet best. Het enige goede nieuws is dat de omzet groeit. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Maar als je er minder mee verdient, dan heb je daar in principe niets aan tenzij je marktaandeel wilt kopen. In een segment waarin de marges sowieso al flinterdun zijn, is dat een riskante zaak. Voor je het weet word je meegetrokken in een spel waarin Aldi, Lidl en zelfs Jumbo veel beter zijn.

Het aandeel Ahold is de afgelopen tijd fors gestegen. Beleggers liepen vooruit op de besteding van een éénmalige forse bate van zo’n 1,75 miljard uit de verkoop van Ahold’s belang in ICA, de Zweedse dochter die toch weer geen dochter bleek te zijn – herinnert u zich de sideletter(s) – en daarmee de trigger werd van het eertijdse boekhoudschandaal. Met die relatief enorme bijzondere ICA-bate hoopten ze op een forse extra dividenduitkering. Maar die gaat er niet komen, Ahold kondigt aan het lopende aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen, dat zou lopen tot eind 2013, te verhogen tot 2 miljard en te verlengen tot 2014.

Aandeleninkoop is een slecht teken. Toch is het populair onder beleggers, je weet dat er steeds een grote koper in de markt is – het bedrijf zelf – en dat houdt de koers relatief stabiel. Door eigen aandelen in te kopen bereikt het bedrijf dat, ook als de winst afneemt, de winst per aandeel op peil blijft of zelf toeneemt want na de inkoop staan er minder aandelen uit.

Je kunt er op die manier naar kijken. Het bedrijf heeft kennelijk nu geen goede investerings- of uitbreidingsmogelijkheden. Maar je kunt kunt vooruit kijken naar het moment waarop de inkoop achter de rug is. Als tegelijk de winstgevendheid afneemt, zoals bij Ahold het geval is, dan staat op de langere termijn de winst per aandeel toch weer onder druk.

We hebben binnen de AEX een goed voorbeeld van een bedrijf dat deze visie illustreert: KPN. Onder de voormalige topman Ad Scheepbouwer liep er bijna voortdurend zo’n inkoopprogramma, er werd zelfs geld geleend. Maar toen de nieuwe topman Eelco Blok gewoon met de billen bloot moest en zowel de inkoop als het dividend stopte, klapte de koers in elkaar.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Philips, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen