Spring naar de content

HP/De Tijd nummer 06: generatieconflicten, vaders en zonen, jonge honden & babyboomers

HP/De Tijd’s extra dikke generatiespecial. Jeroen Pauw over generatiejournalistiek en vaderschap. Een hartstochtelijke oproep tot opstand tegen de babyboomers. Maar Marcel van Dam neemt het juist voor hen op. En nog veel meer over de nieuwe klassenstrijd tussen twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers, bejaarden en… babyboomers. Kortom: het ideale vaderdagcadeau!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lisa Bouyeure

 

/Generaties
Marcel van Dam blijft onverdroten opkomen voor de ouderen, ook al wordt er steeds minder naar hem geluisterd. De oud-PvdA-minister over armoede, politiek opportunisme en de luxe bosvilla die altijd maar tegen hem wordt gebruikt. ‘Ik heb het verzet tegen de beeldvorming over mij allang opgegeven.’

Jeroen Pauw. Een jonge hond wil hij zichzelf niet meer noemen – presentator Jeroen Pauw is hard op weg om een veteraan te worden. Jojanneke van den Berge spreekt hem over generatieverschillen in de journalistiek én in het leven. ‘Mijn ouders hadden me meer achter mijn vodden moeten zitten.’

Familiepijn. Je hebt het, vind je zelf, prima gedaan als vader. Leuke vakanties, altijd fijne verjaarspartijtjes. Blijkt je zoon vooral de keer dat je ontbrak te hebben onthouden. Familietherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt over goede, slechte, dwaze en afwezige vaders, en over het uitpraten van conflicten. ‘Heel wat babyboomvaders zijn in rook opgegaan’.

Het huidige generatieconflict gaat vooral over geld. Wat leren de cijfers? De twintigers hebben nog meer gelijk dan ze denken. Nog even en de zorg is écht onbetaalbaar, constateert journalist Caspar Janssen. ‘Met z’n allen tegen de babyboomers! Het sixties-feestje is nu wel voorbij.’

Vormt een cohort leeftijdsgenoten automatisch een generatie? Hoho, de twintigers van nu zijn allemaal individuen, uniek en razend interessant. ‘Tegelijk zijn diezelfde twintigers óók de eerste door internet gecreëerde monsters.’ Een kritisch zelfonderzoek door HP-medewerker Frank Heinen.

/Samenleving
Journalist Ton van Dijk was jong en wild in de tijd dat alles mocht en kon. Dus ja, er werd stevig gerookt, gezopen en wat al niet meer. Ook waar de kinderen bij waren. Zijn dochter Mirna en hij zien in verwondering om. Een tweeluik.

Over tijd. De regenten moesten weg, want alleen dan konden kennis, macht en inkomen rechtvaardig worden verdeeld. Na een korte tijd klommen de nieuwlichters op de leeggekomen stoelen, en namen daar het hoogste woord. Toen de werkelijkheid weerbarstig bleek, bleven ze gewoon zitten. Velen zitten er zelfs nog stééds. HP/De Tijd presenteert: de babyboom-velpon-top-20 van de vijf fijnste bouwjaren. ‘Er is een tekentang nodig om de tv effectief Jan Mulder-vrij te krijgen’.

De opstand tegen ‘rol en rol’. Ondanks stevig verzet van wat zich de ‘heren der schepping’ waande, lijkt de emancipatie van de Nederlandse vrouw zo goed als voltooid. Maar er ligt een nieuw onbehagen op de loer.

In Bloedverwanten: Jan Siebelink, Daniël Bossevain en Coen Simon.

/Cultuur
De Nederlandse letteren worden opgeschud door een jonge garde die zich luid en duidelijk manifesteert – met hippe avondjes, videoclips en o ja, zo nu en dan een boek. Maar hoe goed zijn die boeken? En is er nog wel plaats voor de oudere schrijver? ‘Wie niet kan performen, komt er niet in.’

De complexe relatie tussen ouders en kinderen is een dankbaar onderwerp voor filmmakers. Twaalf klassiekers op een rij, van Star Wars tot Karakter.

Wie zijn ouders op de kast wilde krijgen, hoefde vroeger alleen maar z’n lievelingselpee op ‘tien’ te draaien. Maar bestaat de generatiekloof in de muziek nog wel?

Nieuwe technieken en materialen maken revoluties mogelijk in de mode. Toch zijn er weinig jonge ontwerpers die echt weten te verrassen. Alle taboes zijn immers al door vorige generaties doorbroken. Heeft de couture nog toekomst?