Spring naar de content

Trend: geef alles weg. Ook je beste idee

Het nieuwe werken gebeurt weer op kantoor en niet meer thuis, schreef Ben Tiggelaar laatst in een column in NRC Handelsblad. Eén van de redenen dat mensen weer liever op een kantoor werken – hij heeft voor zijn onderzoek onder meer gekeken naar start-ups en app-ontwikkelaars in Cambridge – is dat je kunt brainstormen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Ideeën met elkaar bespreken en delen, is in. “We willen dat iedereen elkaar helpt,” zegt een van de ondernemers tegen Tiggelaar. Dat is significant anders dan een ellebogencultuur waarin iedereen zijn eigen ideeën bewaakt en vooral zelf probeert zo ver mogelijk te komen ondanks -of zelfs ten koste van- anderen. In het nieuwe werken gaat het niet om jou alleen, maar help je elkaar een beetje.

Samen delen
Spullen delen, (uit)lenen en ruilen is al langer een trend. Gedeeltelijk komt dat door de crisis, we moeten besparen en willen dus minder nieuw kopen. Daarnaast komt het door een groeiend duurzaam bewustzijn: er zijn al zóveel spullen op de wereld, waarom zouden daar nog een heleboel nieuwe bij moeten komen? (Hoewel Arnon Grunberg op 7 juni in Volkskrant betoogt dat minder consumeren een poging tot ‘armoede verspreiding is onder het mom van een goede moraal’.) Spullen kun je inwisselen of delen op verschillende nieuwe online initiatieven zoals spullendelen.nl, tweedehands vinden op Marktplaats, of ouderwets lenen bij de buurvrouw.
Tot zover de spullen. Als je echt van nu bent, zet je ook je beste ideeën gratis online, geef je ze aan collega’s of aan de buurvrouw.

Ik kreeg eens een boekje genaamd It’s Not How Good You Are, It’s How Good You Want To Be (2003), geschreven door reclameman Paul Arden. Het is tien jaar oud en tegelijk actueel. Over ideeën zegt Arden (in hoofdletters): “DO NOT COVET YOUR IDEAS.” Houd je eureka-momenten niet voor jezelf. In plaats daarvan raadt hij aan: geef alles weg wat je weet. Je zult er meer voor terugkrijgen.

Neem ze niet te persoonlijk
Het zijn namelijk niet eens per se joúw ideeën, ze hangen in de lucht en jij hebt ze toevallig opgepikt. Door ze te delen, komen er meer.
Tijdens sollicitaties werkt het ook. In het ergste geval nemen andere mensen jouw plannen over, en gaan zij ze zelf uitvoeren. Maar door ze te vertellen heb je laten zien dat jij er in ieder geval genoeg van hebt. Dat jij je geen zorgen maakt dat je ooit zonder komt te staan.
Als je erover nadenkt is het kunnen oppikken of verzinnen van nieuwe ideeën eigenlijk zo’n beetje de grootste, meest waardevolle kwaliteit die je kunt hebben. Als je altijd een creatieve oplossing kunt verzinnen, als je erop vertrouwt dat je altijd nieuwe invallen zult krijgen, als je zoveel nieuwe ideeën kunt verzinnen dat je ze zelfs kunt uitdelen, hoef je nooit bang te zijn.